Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

VVD’ers willen Van Rey uit partij

VVD-politici tegen wie een strafrechtelijk onderzoek loopt kunnen geen kandidaat zijn voor een politieke functie. Zij worden „geroyeerd” als zij, zoals dreigt in de zaak-Jos van Rey, dit niet respecteren.

Dit staat in een motie die tien VVD-leden komende zaterdag indienen op het congres van de partij. Het partijbestuur introduceert dan een gedragscode voor de omgang met integriteitsschendingen.

De tien, onder wie gemeenteraads-en Statenleden uit Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rijswijk en Zutphen, eisen „meer daadkracht” van het partijbestuur inzake van corruptie verdachte VVD’ers.

Zij willen voorkomen dat oud-senator en oud-wethouder van Roermond Van Rey, die wordt verdacht van corruptie, volgend jaar lijstduwer in Roermond wordt.

Zaterdag maakte de VVD Roermond bekend dat Van Rey het lijstduwerschap „opschort”. De afdeling houdt zich evenwel het recht voor hem in november toch te kandideren, mocht het Openbaar Ministerie dan nog geen vervolgingsbeslissing in zijn strafzaak genomen hebben.

De tien indieners van de motie willen een abrupt einde aan het beeld dat de VVD slap optreedt tegen mogelijke integriteitschendingen. „Van Rey, Hooijmaijers [de veroordeelde oud-gedeputeerde uit Noord-Holland], Verver [de opgestapte burgemeester van Schiedam] – het is genoeg geweest”, zegt Mijntje Pluimers-Foeken, eerste indiener van de motie.

De motie is afkomstig van het zogenoemde Pastinaeckberaad in de partij, een liberale ‘denktank’ die vindt dat de VVD haar liberale principes moet aanscherpen. Pluimers, gemeenteraadslid in Barneveld, benadrukt dat de tien indieners, afkomstig uit het hele land, niet namens hun partijafdelingen opereren.

Zij zegt te hebben gemerkt dat de weerzin tegen de houding van het partijbestuur groot is. Partijvoorzitter Benk Korthals heeft zich tot nu toe niet publiekelijk tegen Van Rey gekeerd.

„Dit leeft heel erg in de partij”, zegt Pluimers. Haar motie wordt door de statutair vereiste tien leden gesteund. Maar sinds het voornemen vrijdag bekend werd, zegt zij uit de hele partij steun te hebben gekregen. „We hadden gemakkelijk tientallen ondertekenaars kunnen hebben”, aldus Pluimers.

Korthals zei vanmorgen in het televisieprogramma RTL Z dat alle VVD-bestuurders voortaan een integriteitsverklaring van de partij moeten tekenen.