Vooral vermakelijk

GAAN // DANS SPRING FESTIVAL T/M 26/5 Utrecht, zie springutrecht.nl **

Wat de Poolse Marta Górnicka voor ogen staat in de voorstelling Magnificat, te zien op Spring Performing Arts Festival, is helder, zelfs een beetje té. Het grote Chór Kobiet (‘vrouwenkoor’) stelt in een combinatie van zang, fluisteringen en goed gedrilde groepschoreografie de invloed van de heilige Maria op de katholieke cultuur van Polen centraal. Tot op de dag van vandaag worden vrouwen kort gehouden en onderdrukt. Het beperkte vloeroppervlak mag daarvoor als symbool worden gezien. Misschien is een dergelijke boodschap in Polen nog schokkend, hier niet. De Nederlandse toeschouwer laat zich dus vooral amuseren, door dikke, dunne, lange, korte, oude en jonge vrouwen die superstrak de dirigerende gebaren opvolgen van Górnicka.

    • Francine van der Wiel