Veel buien

De gemiddelde maximumtemperatuur van de afgelopen tien jaar in mei is 18 graden. De komende dagen blijven we daar ruim onder. Daarbij is het ook nog eens sterk wisselvallig met vrijwel dagelijks enige regen of een aantal buien. Zo lijkt het buiten meer op een doorsneedag in november.

Eerste Pinksterdag leverde vooral in het midden en zuiden van het land een letterlijk lichtpuntje op, maar op Tweede Pinksterdag was de bewolking alweer over het hele land uitgestroomd. Dit alles werd veroorzaakt door een storing in de bovenlucht die boven Duitsland ligt. Deze vult op, maar wordt in de loop van deze week door een nieuw exemplaar vervangen, die vanuit het noordwesten komt opzetten.

Dinsdagavond en de nacht daarop blijft het bewolkt en valt er nog enige regen, maar die trekt naar het oosten weg. In een groot deel van het land zal het woensdag droog blijven, met zelfs een paar spaarzame opklaringen. Woensdagavond gaan in het westen alweer de eerste buien vallen. Er steekt een matige tot vrij krachtige noordwestenwind op en het wordt slechts 10 tot 12 graden.

Donderdag beleven we een dieptepunt met buiige regen, en soms zelfs hagel. Met 8 tot 10 graden blijft het bijna record koud en in de Ardennen kan zelfs wat natte sneeuw gaan vallen! Ook vrijdag en zaterdag staan in het teken van koelte en buien, al krabbelt de temperatuur dan wel iets uit het diepe dal omhoog.