Uitgelicht

Film

Seven Years in Tibet (Jean-Jacques Annaud, 1997, VS). Even kostbare als obligate vertelling met Brad Pitt als de Oostenrijkse nazi en alpinist Heinrich Harrer, die in 1946 als eerste westerling werd toegelaten aan het hof van de Dalai Lama. In de spirituele verandering die hij daardoor doormaakt is het moeilijker geloven dan in Harrers ongeloof als een Tibetaanse schone zijn maat (David Thewlis) boven hem verkiest. RTL8, 20.30-23.15u.

Bandits (Barry Levinson, 2001, VS). Postmodern mengsel van satire, misdaadkomedie en liefdesgeschiedenis. Met Bruce Willis en Billy Bob Thornton als bankrovers die razend populair zijn bij media en volk en beiden verliefd worden op de door hen gekidnapte Cate Blanchett. BBC 1, 00.40-02.35u.

Informatief

Unheimliche Geschäfte. De eens zo onkreukbaar geachte Deutsche Bank is verwikkeld in schandalen die een bedenkelijk licht werpen op het morele kompas van de leidinggevenden. In de VS zou de bank de rente gemanipuleerd hebben en balansen vervalst. In Duitsland zou het honderden miljoenen aan BTW ontdoken hebben en er zijn aanwijzingen dat DB gezwendeld heeft met emissierechten. Reporter Ulrich Stein gaat op onderzoek uit en stelt de vraag of het toezicht op banken beter moet. ZDF, 20.15-21.00u.

Secret Universe: Journey inside the cell. Met hulp van autoriteiten op het gebied van cellen, moleculaire biologie en animatie neemt deze documentaire ons mee op reis naar het binnenste van onze cellen. We zien de verdediging, opgebouwd in het celmembraan en volgen de snelwegen waarlangs allerlei ladingen worden getransporteerd. We komen terecht in de kern en het DNA, waar duizenden soorten proteïnen worden gefabriceerd. En daar is het virussen om te doen: ze willen het systeem overnemen. Canvas, 20.40-21.30u.

Gevangen in je eigen lichaam. Reportage over een revalidatiecentrum in het Verenigd Koninkrijk dat zich specialiseert in manieren om contact te maken met patiënten die na een ongeval op geen enkele prikkel meer reageren. Met sommige slachtoffers blijkt communicatie nooit meer mogelijk; zij verkeren in een zogenaamde vegetatieve toestand. Maar ook dan doen dokters er alles aan om contact te maken, met scans waarmee elke hersenactiviteit gemeten wordt. Het is een lang en inspannend proces. Eén, 22.30-23.01u.

Close up: Architect Tadao Ando. Documentair portret van de Japanse architect Ando, die als 15-jarige geïnspireerd werd door een boek over Le Corbusier. De volgende stap in zijn carrière was niet een architectuuropleiding, maar een wereldreis om iconische gebouwen te bestuderen. In deze film van Matthias Becker maken we kennis met verschillende van Ando’s beroemdste gebouwen, waaronder het museum van de Langen Foundation in Duitsland en het 4x4 house in Kobe. Ned.2, 23.00-00.00u.