Tornado Oklahoma: zeker 90 doden

A woman carries a child through a field near the collapsed Plaza Towers Elementary School in Moore, Okla., Monday, May 20, 2013. The relationship between the woman and the child was not immediately known. A tornado as much as half a mile (.8 kilometers) wide with winds up to 200 mph (320 kph) roared through the Oklahoma City suburbs Monday, flattening entire neighborhoods, setting buildings on fire and landing a direct blow on an elementary school. (AP Photo Sue Ogrocki) AP

Een tornado heeft gisteren een voorstad van Oklahoma City in de Verenigde Staten vrijwel volledig verwoest. Er zouden volgens hulpdiensten meer dan negentig doden zijn gevallen. De tornado raasde gistermiddag rond half vier lokale tijd over een breedte van anderhalve kilometer over de stad Moore. Onder de doden zijn zeker twintig kinderen. In het getroffen gebied wonen meer dan 170.000 mensen.

De staat Oklahoma is gewend aan tornado’s die elk jaar in dit seizoen toeslaan. De kracht van deze tornado, die veertig minuten op de grond raasde, leek veel inwoners van Moore en Oklahoma City te verrassen. Op basisschool Plaza Towers Elementary School bevonden zich tientallen leerlingen toen de school instortte. Zeker zeven kinderen, waarschijnlijk meer, werden gedood. Hulpverleners zochten daar vandaag nog steeds naar overlevenden.

In een gebied van tientallen kilometers zijn huizen ingestort of zwaar beschadigd. De tornado nam auto’s en daken mee, en gooide het puin honderden meters verderop weer neer. Een andere basisschool in Moore is zwaar beschadigd door rondvliegend puin. Ook daar zijn veel kinderen gewond geraakt.

Ooggetuigen beschrijven Moore als een oorlogsgebied. Duizenden mensen moesten hun huis verlaten en werden opgevangen in kerken en sporthallen. Het duurde lang voordat een schatting kon worden gemaakt van het totale aantal doden en gewonden. Telefoonverkeer was lange tijd onmogelijk, en de ravage maakt zoeken naar overlevenden moeilijk.

Recente tornado’s met veel doden zijn zeldzaam, omdat men zich beter voorbereidt. In Oklahoma City en Moore zijn veel schuilplekken gebouwd, en de inwoners werden vooraf gewaarschuwd. In het dunbevolkte Midwesten richten tornado’s de meeste schade aan op het platteland.