Topman die dacht dat hij zich alles kon permitteren

In beeld: Cor BoonstraNed. 2, 20.25 - 21.10 uur

Door Cees Banning

Cor Boonstra groeide uit van dekjongen op de grote vaart tot president-directeur van Philips. Dit trok een zware wissel op zijn privéleven. Juist als hij zijn vrouw heeft beloofd het rustiger aan te doen na zijn carrière bij de Amerikaanse levensmiddelengigant Sara Lee wordt hij gevraagd om topman van Philips te worden. Als opvolger van Jan Timmer voert hij met harde hand een stevige sanering door. Boonstra’s antipathie tegen traditionele bedrijfsculturen manifesteerde zich met de verhuizing van het Philips hoofdkantoor naar Amsterdam.

Zijn afscheid bij Philips loopt uit op een deceptie. Op de avond van zijn afscheid in het Concertgebouw in Amsterdam wordt hij beschuldigd van handel met voorkennis in aandelen Endemol. Hij zou die informatie hebben gekregen van zijn toenmalige vriendin Sylvia Tóth, commissaris bij Endemol. De beschuldiging wordt nooit bewezen, maar door het tumult loopt Boonstra wel een Koninklijke onderscheiding mis.

In deze periode wordt ook zijn vrouw Hansje Boonstra-Raatjes, van wie hij dan gescheiden leeft, ontvoerd. De politie verklaarde dat ze waarschijnlijk een ‘toevallig slachtoffer’ was van een man op de vlucht. Boonstra (75) heeft de reputatie zijn privéleven af te schermen. Nu blikt hij met zijn vrouw terug. Onder meer op zijn relatie met Tóth. Alle topmannen, zegt Hansje Boonstra, „leven op zo’n plateau dat ze denken dat ze zich alles kunnen permitteren”.

    • Cees Banning