Schouten weg bij Parool

Willem Schouten, adjunct-hoofdredacteur bij Het Parool, is vertrokken bij de Amsterdamse krant. „Zo, huis hoeft niet meer verkocht voorlopig”, twitterde Schouten vrijdagochtend. De Rotterdammer in Amsterdamse dienst moest blijkbaar zijn huis in Rotterdam nog verkopen. Later twitterde hij: „Voor duidelijkheid. Niet dan lof voor alles en iedereen bij Het Parool. Topkrant met topmensen. #goodlucktoall.”

Hoofdredacteur Barbara van Beukering had hem uit de hoofdredactie gezet omdat hij ‘te solistisch’ zou zijn en zich te zeer met het beleid zou bemoeien. Ze wilde dat Schouten wel zijn werk als nieuwschef en maker van de voorpagina zou blijven doen, maar dan buiten de hoofdredactie. Dat wilde Schouten niet.

Van Beukering zegt dat ze Schouten liever voor de krant had behouden: „Geweldige nieuwsman. Maar hij heeft hier zelf voor gekozen.”

Op de redactie ontstond vorige week grote onrust over het vertrek van de gewaardeerde Schouten. Hij is de vijfde adjunct die Van Beukering verslijt. Bovendien was de redactie niet gekend in het besluit. Ontevreden redacteuren koppelden de kwestie bovendien aan hun algemenere onvrede over Van Beukering, die de krant regentesk zou leiden. De redactie schreef een boze brief aan de hoofdredactie, waarna twee algemene vergaderingen aan de zaak werden gewijd.

Van Beukering laat vanochtend weten: „Ik kan je vertellen dat de rust is weergekeerd.”

Schouten was hoofdredacteur van gratis krant Spits, voor dat hij anderhalf jaar geleden bij Het Parool begon. Het is nog onbekend wat hij nu gaat doen, op zijn LinkedIn-pagina citeert hij ruimtescheepsofficier Spock uit de sf-film Star Trek II: The Wrath of Khan: „There are always possibilities.”