Rutte legt zich neer bij extra betaling aan Brusselse begroting

Premier Mark Rutte en staatssecretaris Frans Weekers van Financiën tijdens het debat over de Europese top morgen in Brussel. Foto ANP/Martijn Beekman

Premier Rutte is niet bereid om een veto te gebruiken in de onderhandelingen over de nieuwe meerjarenbegroting voor de Europese Unie. Dat heeft hij vanavond gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer naar aanleiding van een EU-top die morgen in Brussel begint.

Als de premier wel een veto zou gebruiken, zou de korting van 1 miljard euro die Nederland geniet volgens Rutte in gevaar kunnen komen. Hij beloofde wel dat hij blijft knokken zolang het kan, al is de kans op succes ‘erg klein’.

Een aantal oppositiepartijen waaronder de SP en de SGP wil dat Rutte niet akkoord gaat met een extra afdracht van 350 tot 500 miljoen euro aan Brussel. De EU-lidstaten moeten meer bijdragen aan de begroting omdat 2013 het laatste jaar is voordat volgend jaar een nieuwe meerjarenbegroting van zeven jaar ingaat. Zo’n laatste jaarbegroting valt altijd hoger uit, omdat allerlei openstaande rekeningen de afgelopen jaren door Europa zijn doorgeschoven en nu alsnog betaald moeten worden.

Dijsselbloem zei het al: er is niks meer aan te doen

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zei twee weken geleden al dat er niks meer te doen is aan het feit dat Nederland de honderden miljoenen zal moeten betalen aan de EU. In de Tweede Kamer benadrukte de minister toen dat hij er in Brussel alles aan heeft gedaan om de extra betaling door Nederland te voorkomen, maar dat hij het besluit niet kon tegenhouden omdat een meerderheid van de EU-lidstaten voor was.

    • Annemarie Coevert