Ray Manzarek (74), medeoprichter en toetsenist The Doors, overleden

Een archieffoto van Manzarek uit 13 juli 2012 tijdens een optreden met zijn band The Doors of the 21st Century. In 2002 richtte hij samen met oud-Doorsbandlid Robby Krieger opnieuw een band met de naam The Doors op, maar van de rechter moest hij die naam veranderen. Toen werd het The Doors of the 21st Century (en later D21C, Riders on the Storm en Manzarek–Krieger/Ray Manzarek and Robby Krieger of The Doors). Foto EPA / Jan Dzban

Ray Manzarek, mede-oprichter van en toetsenist bij The Doors, is gisteren op 74-jarige leeftijd overleden in een kliniek in Rosenheim, Duitsland. Dat heeft zijn management gisteravond laat bekendgemaakt. Manzarek leed aan galgangkanker.

Manzarek richtte in 1965 met Jim Morrison The Doors op. Samen met drummer John Densmore en gitarist Robbie Krieger werden ze een van de meest succesvolle rockbands uit de jaren zestig. Manzarek is het bekendst van de nummers ‘Break on through to the other side’ en ‘Light my fire’, waarin hij het herkenbare toetsenwerk speelt.

Na de dood van Jim Morrison in 1971 probeerde Manzarek de band nog bij elkaar te houden als zanger van The Doors, tot ze in 1973 toch uit elkaar gingen. Ook daarna bleef de toetsenist actief in de muziekwereld en bracht hij verschillende soloalbums uit.

Op de website van de band zegt gitarist Robby Krieger van de band in een verklaring:

“I was deeply saddened to hear about the passing of my friend and bandmate Ray Manzarek today. I’m just glad to have been able to have played Doors songs with him for the last decade. Ray was a huge part of my life and I will always miss him.”

Manzarek werd in 1939 geboren in Chicago en heeft een vrouw, Dorothy, een zoon en drie kleinkinderen.

‘Light my fire’, met de herkenbare orgelmelodie die Manzarek schreef:

    • Anouk van Kampen