Politie: 5 tot 7 daders liquidatie Staatsliedenbuurt Amsterdam

Afzettingen bij het Van Beuningenplein in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt na de schietpartij eind december.
Afzettingen bij het Van Beuningenplein in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt na de schietpartij eind december. Foto ANP / Evert Elzinga

Bij de fatale schietpartij op 29 december 2012 in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam waren vermoedelijk vijf tot zeven daders betrokken. Dat laat de politie vandaag weten. Eerder werden al twee verdachten gearresteerd. Zij zitten nog vast.

Het onderzoek naar de schietpartij is volgens de politie nog altijd in volle gang. Een 24-jarige en een 32-jarige man, beiden uit Amsterdam, werden eerder al opgepakt onder verdenking van moord, poging tot moord en bezit van vuurwapens. Volgens de politie zijn er echter drie tot vijf meer daders bij de schietpartij betrokken, verdeeld over twee auto’s.

Het rechercheteam heeft diverse nieuwe aanknopingspunten in de zaak. Zo zijn er compositietekeningen van twee vermeende daders gemaakt, en zijn DNA-sporen gevonden waar “volop mee gerechercheerd wordt”, aldus de politie.

Bij de schietpartij in de Van Bossestraat kwamen twee Amsterdammers van 21 en 28 jaar, bekenden van de politie, om het leven. Twee motoragenten werden ook beschoten, maar zij gingen direct liggen en bleven ongedeerd. Ook werden er geen omstanders geraakt. Het beoogde derde slachtoffer, een 24-jarige man uit Eindhoven, zit vast. Hij werd op 22 februari aangehouden voor het bezit van valse identiteitspapieren en wapenbezit.

Vanavond wordt de zaak in behandeld in het televisieprogramma Opsporing Verzocht .