Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Politie identificeert lichamen Ruben en Julian na DNA-onderzoek

De politie laat de sloot langs de Hoeksesteeg in Cothen verder uitbaggeren voor een nieuw onderzoek.
De politie laat de sloot langs de Hoeksesteeg in Cothen verder uitbaggeren voor een nieuw onderzoek. Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

De twee lichamen die de de politie afgelopen zondag aantrof bij Cothen zijn na DNA-onderzoek geïdentificeerd als de broers Ruben en Julian. Dat heeft de politie vanmiddag verklaard.

Twitter avatar PolitieUtrecht Politie Utrecht DNA-onderzoek wijst uit dat de in #Cothen gevonden lichamen van #rubenenjulian zijn. http://t.co/7QSaEY0meT

Het Nederlands Forensisch Instituut heeft de lichamen onderzocht en inmiddels weer overgedragen aan de familie. De doodsoorzaak is nog niet vastgesteld. De politie meldt dat dat nog langere tijd zal duren omdat de lichamen lang in het water hebben gelegen. Het forensisch onderzoek is nog gaande, en de politie benadrukt dat tips nog altijd welkom zijn.

Twitter avatar PolitieUtrecht Politie Utrecht We zoeken nog steeds naar de schoenen en rode boxershort vd vader, het ontbrekende deel vd sleepkabel en de groene zaklamp. #rubenenjulian

De politie heeft het gebied bij Cothen vanmiddag weer afgezet waar zondagmiddag de lichamen werden gevonden. De sloot wordt verder uitgebaggerd in de zoektocht naar enkele voorwerpen waaronder een zaklamp en een sleepkabel.

Bij de lichamen van de jongetjes werden zondag al het camouflageshirt en de spanbanden gevonden waar de politie naar op zoek was. Door de vondst hiervan ging de politie er toen al van uit dat de lichamen die van Ruben en Julian waren.

Condoleanceregister, geen stille tocht

Burgemeester van Zeist Koos Janssen heeft vanochtend een condoleanceregister voor de broertjes op het gemeentehuis van de stad getekend. De burgemeester schreef ‘intens mee te leven’ met de familie. Ook in het gemeentehuis van Wijk bij Duurstede, vlak bij Cothen, ligt een register, net als in de Sint Jozefkerk in Zeist. Ook zijn er meerdere online condoleanceregisters geopend, die inmiddels al tienduizenden keren zijn getekend.

Op de Kerckeboschschool van de broertjes in Zeist stonden klasgenoten vanochtend stil bij de gebeurtenissen. Zij en hun ouders werden op een besloten bijeenkomst, waarbij ook burgemeester Janssen aanwezig was, geïnformeerd over wat er allemaal heeft plaatsgevonden.

Een stille tocht voor de broertjes komt er niet op verzoek van de familie. Dat heeft de gemeente Zeist vandaag bekendgemaakt. De familie zou liever zien dat mensen aanstaande zondagavond een kaarsje voor hun raam branden tussen 19.00 en 20.00 uur. Die manier van herdenken sluit aan bij ‘Wereldlichtjesdag’, waarop elke tweede zondag in december overleden kinderen worden herdacht. De familie van Ruben en Julian vindt dat een mooie manier om ook hen te herdenken.