Park vol mooie Afrikaanse beats

Music Meeting 18 t/m 20 mei, Park Brakkenstein Nijmegen

Het Nijmeegse park Brakkenstein was dit Pinksterweekeinde een muzikale grabbelton met altijd-prijs-garantie. De opgegraven cadeautjes liepen uiteen van intieme ontmoetingen met muzikanten, tot verrassende festivalacts op het grote podium. De programmering sloot aan bij de trend van tradi-modern; elementen van traditionele muziek in moderne vormen.

Music Meeting bewees zich als een van de mooiere festivals voor grenzeloze muziek en trok met name op de zonnige zondag veel (ruim 9.000) bezoekers. De zaterdag en maandag waren beduidend rustiger.

Op zondag nam de Malinese kora-speler Sekou Kouyaté het met zijn eenentwintig snaren op tegen de zes snaren van de Amerikaanse gitarist en rapper/zanger Joe Driscoll. De Ghanese excentriekeling King Ayisoba kon het met nog minder af, de twee snaren van zijn kologo waren goed voor een melodieus stuiterende beat. Toen de avond viel, speelde het gitaarduo Teta van Madagascar harmonieuze gitaarliedjes. Alleen het kampvuur ontbrak.

Op het overdekte hoofdpodium sloot de 76-jarige Ebo Taylor af met zijn Afrobeat Academy. Hij speelde ooit met Fela Kuti en werd de James Brown van Afrika genoemd. Zo energiek is hij nu niet meer. Het tempo van de afrobeat was met toevoeging van wat reggae naar beneden geschroefd en hij leek soms verrast door zijn eigen muziek. Zijn band hield hem bij de les.

De druilerige maandag werd geopend door de swingende Malinese blues van Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba, een van de bands die de afgelopen jaren succesvol liet horen hoe je oude muziek moderniseert. De meest traditionele klanken op het festival kwamen van de meest westerse tradities, zoals cajun uit Louisiana en Keltische folk.

Veel muzikanten kwamen meermaals in het programma voor, in documentaires, interviews of afgeslankt op een klein podium. Zo draaide onder meer de documentaire Jupiter’s Dance over de Congolese muzikant Jupiter die op zaterdag speelde. Music Meeting was door de programmering een grabbelton met teruglegging, niemand iets hoefde te missen.

    • Leendert van der Valk