Nieuw Thialf naar Almere?

De Heerenveense ijsbaan Thialf dreigt als nationaal schaatscentrum plaats te moeten maken voor een nieuwe baan in Almere.

None

De nieuwe nationale schaatsbaan moet in Almere komen. Dat meldt de NOS op basis van een uitgelekt advies van een beoordelingscommissie van de schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC*NSF.

De keus voor Almere, in plaats van Heerenveen of Zoetermeer, heeft tot een stroom aan reacties geleid. De teneur: Thialf moet het schaatshart van Nederland blijven. De Fries Sven Kramer twitterde: „Gelukkig is het een advies. Friesland=schaatsen=Thialf.”

1Waarom moet er een nieuw schaatscentrum komen?

De huidige nationale schaatsaccommodatie Thialf, sinds 1986 het topsportcentrum voor langebaanschaatsers en later ook shorttrackers, is niet meer up-to-date. Om de faciliteiten op wereldniveau te houden, is vernieuwing noodzakelijk, vinden KNSB en NOC*NSF.

2Had renovatie van Thialf niet volstaan?

Die keus is niet gemaakt, omdat er ook plannen voor een schaatsbaan van internationale allure in Almere en Zoetermeer bestaan. Daarnaast bestond lange tijd politieke onduidelijkheid over steun aan nieuwbouw of renovatie van Thialf. Pas dit jaar heeft de provincie Friesland besloten 50 miljoen euro te reserveren. De schaatsbond en NOC*NSF besloten ook Almere (Icedome) en Zoetermeer (Transportium) een kans te geven. Een beoordelingcommissie, met vertegenwoordigers van KNSB en NOC*NSF, is gevraagd met een advies te komen. Dat advies, dat vanavond officieel wordt bekendgemaakt, is uitgelekt. Heerenveen en Zoetermeer hebben een week de tijd in beroep te gaan. Volgende week beslist de KNSB definitief.

3Is het prestigieuze plan in alle steden financieel haalbaar?

Dat is de grote vraag. In Friesland ligt 50 miljoen klaar, maar de plannen in Almere en Zoetermeer zijn gebaseerd op private investeringen. De woordvoerder van de gemeente Almere zegt: „De gemeente is op geen enkele manier financieel betrokken bij het plan voor de Icedome. Wij leveren alleen de grond in stadsdeel Almere Poort. Daar zou het stadion verrijzen naast het Topsportcentrum, waar onder meer basketbal en tafeltennis wordt gespeeld. Ooit waren er plannen om daar het stadion van de voetballers van Omniworld neer te zetten.”

4Is de keus voor Almere geen nederlaag voor Friesland?

Het is een afgang voor de schaatsprovincie bij uitstek. Schaatsliefhebbers geven politici de schuld. Zij hopen dat het advies een wake-upcall is en Heerenveen alsnog actie onderneemt om de nationale schaatshal voor Friesland te behouden.