Neuro-economie

This undated file photo shows famed physicist Albert Einstein. Scientists at the European Organization for Nuclear Research, or CERN, the world's largest physics lab, say they have clocked subatomic particles, called neutrinos, traveling faster than light, a feat that, if true, would break a fundamental pillar of science, the idea that nothing is supposed to move faster than light, at least according to Einstein's special theory of relativity: The famous E (equals) mc2 equation. That stands for energy equals mass times the speed of light squared. The readings have so astounded researchers that they are asking others to independently verify the measurements before claiming an actual discovery. (AP Photo) AP

GAAN // LEZING CURRENT VALUES 22 MEI, 22.00 UUR TENT, ROTTERDAM € 3, zie tentrotterdam.nl

Waarom zijn sommige mensen geboren entrepreneurs en nemen anderen meer risico dan gemiddeld? Hersenprofessor Maarten Frens geeft een minicollege over neuro-economie. Met het publiek als proefpersoon legt Frens uit waarom mensen nou juist een bepaalde beslissing nemen. Neuro-economie is een onderzoeksgebied op het snijvlak van psychologie, economie en neurologie dat zich bezighoudt met de vraag: hoe komen we tot een beslissing wanneer we verschillende keuzemogelijkheden hebben? Kunstenaar Jeroen Kuster vertelt over zijn werk en hoe hij zijn geld verdient.