Mourinho zet koning te kijk en vertrekt bij Real

Coach José Mourinho heeft zijn zin: hij kan vertrekken bij Real Madrid. De eigengereide Portugees wil het liefst naar Chelsea.

Hij wist dit seizoen met Real Madrid geen enkele hoofdprijs te winnen en dat hij weg wilde uit Spanje was al maanden een publiek geheim. Maar dat José Mourinho koning Juan Carlos in verlegenheid bracht, was de laatste provocatie die zijn langverwachte ontslag bij de ‘Koninklijke’ dit Pinksterweekeinde onvermijdelijk maakte.

Na de verloren bekerfinale tegen stadgenoot Atlético kon Mourinho het vrijdagavond niet opbrengen uit handen van de vorst de zilveren verliezerschaal te ontvangen. Mourinho was tijdens de wedstrijd door de arbiter al weggezonden. Na het laatste fluitsignaal stuurde hij vervolgens zijn assistent Aitor Karanka naar de eretribune – in trainingspak. Diens komst verwarde Juan Carlos zichtbaar. „Ik moet de schaal aan hém geven?”, zou de koning volgens omstanders hebben gevraagd.

Clubvoorzitter Florentino Pérez zou na afloop van de prijsuitreiking in woede zijn ontstoken. De monarch is wel wat gewend: tijdens finales voor de Copa del Rey met Baskische en Catalaanse ploegen wordt hij steevast uitgefloten. Maar Real laat zich juist voorstaan op zijn goede band met het koningshuis. En nu zette Mourinho de koning te kijk, in het eigen Bernabéu-stadion.

Gisteren kondigde Pérez na een ingelaste bestuursraad aan dat Mourinho zijn tot 2016 lopende contract niet zal uitdienen. „Mourinho zei dat hij weg wilde, en ik was het daarmee eens”, stelde Pérez. „Niemand wordt ontslagen, het is een wederzijdse overeenkomst.”

De Portugese toptrainer heeft daarmee zijn zin: hij kan weg. Waarschijnlijk naar Chelsea, waar hij van 2004 tot 2007 al werkte.

De eigengereide Mourinho werd in 2010 gehaald in een poging de superieure aartsrivaal Barcelona af te stoppen. Bij zijn vorige club Internazionale was Mou er in de Champions League in geslaagd het snelle combinatievoetbal van Barça effectief te ontregelen. Bij Madrid moest The Special One hetzelfde gaan doen.

Tot mooi voetbal leidde het niet: Real bood vooral fysiek verzet. Buiten het veld schopte Mourinho onophoudelijk aan tegen arbiters, voetbalbond en pers. Het zou zijn manier zijn om een teamgeest te creëren. Maar sportief of galant was het niet. Barcelona reageerde verheugd op zijn vertrek. „Hij was een zweer binnen het Spaanse voetbal”, sneerde vicevoorzitter Vilarrubí.

Mourinho boekte ook geen goede resultaten. In november 2010 werd hij bij zijn eerste Clásico, in Camp Nou, meteen met 5-0 vernederd. Nog weken daarna begroetten Barcelona-fans Madrilenen met een high five. De landstitel ging dat jaar naar de Catalanen. Zoals ze ook de Champions League wonnen, mede doordat ze in de halve finale Real uitschakelden. Madrid moest zich met de beker troosten.

Het volgende seizoen bracht Mourinho wel succes: hij veroverde de landstitel. En dat, zo benadrukte hij dit seizoen graag op arrogante wijze, ten koste van een Barcelona, dat volgens veel liefhebbers de beste ploeg uit de mondiale clubgeschiedenis is.

Mourinho moest wel teruggrijpen op dat geslaagde tweede seizoen, omdat dit seizoen rampzalig verliep. Real won nog wel de Supercup, maar maakte vervolgens een dramatische competitiestart. Het morste punten tegen hekkensluiters, sterspits Cristiano Ronaldo liep mokkend over het veld en spelers lekten over verdeeldheid in de kleedkamer. In het team zou een kliek rond de Portugese makelaar Jorge Mendes tegenover een kamp van Spaanse internationals staan.

Volgens voorzitter Pérez heeft Mourinho de club „teruggebracht waar ze hoort”. Maar in de sportpers werd vanochtend benadrukt dat hij zijn belangrijkste doel, het winnen van La Décima (de tiende Europa Cup I) niet haalde. Drie keer bleef hij steken in de halve finale van de Champions League. In een internetpeiling van de Realgezinde sportkrant Marca gaf 60 procent van de stemmers Mourinho vanochtend een onvoldoende.

Real wil nu verder met Carlo Ancelotti, die dit jaar Paris SG kampioen maakte. De Italiaan zou al een voorcontract hebben getekend, stelde gisteren de schatrijke Qatarese PSG-voorzitter. Hij waarschuwde gisteren Ancelotti niet zomaar te laten gaan. In Spanje werd dit afgedaan als onderhandelingstactiek om de overnamesom op te drijven.

    • Merijn de Waal