Marja Pruis wint tweejaarlijkse Jan Hanlo Essayprijs Groot

Marja Pruis/ Foto Bob Bronshoff

Marja Pruis (1959), redacteur bij weekblad De Groene Amsterdammer, heeft de Jan Hanlo Essayprijs Groot gewonnen, de belangrijkste essayprijs van Nederland. Dat is zojuist in De Balie in Amsterdam bekendgemaakt.

Volgens de jury, voorgezeten door Margot Dijkgraaf, bespeelt Pruis met haar essaybundel Kus mij, straf mij - in 2011 een van de kanshebbers voor de AKO Literatuurprijs - op virtuoze manier ’verschillende literaire registers’: ‘Met verve rekt ze de grenzen van het genre van het essay tot het uiterste op. Ook de lezer voor wie haar onderwerpen strikt onbekend terrein zijn, verleidt ze dankzij haar verademend toegankelijke stijl.’

Pruis is gekozen als winnaar uit in totaal 110 ingezonden essaybundels uit de periode 2011-2012. Uit dat aanbod selecteerde de jury in april een shortlist, met daarop ook Louise Fresco (Hamburgers in het paradijs), Joep Leerssen (Spiegelpaleis Europa), Willem Schinkel (De nieuwe democratie) en Peter Venmans (Het derde deel van de ziel).

Eerste uitreiking prijs voor beste filmessay

Onafhankelijk filmmaker Stephane Kaas won vanavond met zijn essay To-Do-Lijst de prijs voor het beste filmessay. Deze prijs werd voor de eerste keer uitgereikt. De jury prijst Kaas’ ‘dynamische donderspeech’: ‘Het lijkt op een pleidooi om je stuurloos te begeven in een onbekende wereld die dankzij sociale media aan je voeten ligt. Maar de bevlogenheid van de maker heeft iets verraderlijks, evenals de sociale media zelf, zodat je je steeds moet afvragen: wat is mijn eigen benul van de dingen en wat wordt mij opgedrongen?’

Jan Hanloprijs Klein voor Daan Stoffelsen

Een essay van Daan Stoffelsen, redacteur bij literair tijdschrift De Revisor, werd uit ruim 40 inzendingen gekozen als winnaar van de Jan Hanloprijs Klein, de essayprijs voor nog niet gepubliceerde essays. Volgens de jury valt de prijs aan Stoffelsens essay toe omdat deze ‘een eigen stijl en toon combineert met een originele benadering van een literair thema’: ’Een tekst die de overkoepelende kracht van de essayistiek laat zien en verbanden weet te leggen tussen zeer uiteenlopende literaire werken.’ Stoffelsen wint met zijn prijs een bedrag van 1500 euro. Bovendien zal zijn essay in zijn geheel worden gepubliceerd in De Groene Amsterdammer.

Pruis in rijtje met Hermsen, Van Reybrouck en Kousbroek

De tweejaarlijkse Jan Hanlo Essayprijs geldt als de belangrijkste essayprijs van Nederland en is ingesteld ter nagedachtenis van de schrijver Jan Hanlo (1912-1969). De prijs werd in 1999 opgericht door Barbara Hanlo, achternicht van Jan Hanlo en Hanlo’s biograaf Hans Renders. De winnaar krijgt een kunstwerk en een geldbedrag van 7000 euro. De prijs wordt gefinancierd met geld uit de nalatenschap van Hanlo en met hulp van Stichting Literaire Rechten Auteurs (Lira). In het verleden werd de essayprijs gewonnen door onder andere Joke Hermsen, David van Reybrouck en Rudy Kousbroek.