Man ‘met rotste baan’ bij Libelle

Ministers bezochten afgelopen week de Libelle Zomerweek. Dijsselbloem was er dit weekend ook. „Wanneer gaan jullie eens echt achteruit in salaris?”

Op het podium zag hij veel kritische vragen op zich afgevuurd, maar ‘in het wild’ bleek Jeroen Dijsselbloem populair. Foto Maarten Hartman

Ingeklemd tussen een modeshow en een optreden van Lange Frans moest minister Jeroen Dijsselbloem zaterdag de harten van de bezoekers van de Libelle Zomerweek stelen. Dat was een hele kluif voor de minister van Financiën, die in Almere aan de beurt was in de serie ‘Het kabinet stelt zich voor’. „U heeft de rotste baan van iedereen”, trapte presentatrice Ebru Umar af. „Banken overeind houden, Grieken redden, Cyprioten redden en dan de toorn van Nederland over je heen krijgen.”

Dat viel best mee, verzekerde Dijsselbloem. We leven weliswaar in moeilijke tijden, maar mensen worden „nooit persoonlijk boos op mij”. De medewerkster van Libelle kon zich dat nauwelijks voorstellen. „U bent diegene die de handtekening zet en niemand anders. Wat interesseert het mij als een bank in Cyprus omvalt?” Dankzij deze toon kon Umar op de steun rekenen van het publiek. „Laat hij eerst maar zijn eigen land op orde krijgen”, zei een dame die ontevreden weglopend haar laatste gehaktballetje van Mora tot zich nam.

Een goede manager, had uitgever Pierre Vinken ooit volgens Umar gezegd, is niets anders dan een huisvrouw. Ze houdt het budget in de gaten, kan delegeren en weet wat de prioriteiten zijn. Waarom heb je dan een man nodig die bijna zes ton verdient om SNS overeind te houden? „Het is toch wel noodzakelijk om veel van banken te weten”, probeerde Dijsselbloem tevergeefs. „Kennis die ik, en u ook niet denk ik, niet heb.” De minister verloor geen moment zijn goede humeur, ook niet toen zijn salaris ter sprake kwam. „Maar wanneer gaan jullie eens een keer echt achteruit?”, vroeg Umar nadat Dijsselbloem had gezegd dat zijn salaris al jaren „op de nullijn” zit. „Jullie nullijn is drie keer zo hoog als van deze mensen hier.”

Na afloop van zijn optreden in de tent bleek Dijsselbloem in het wild heel wat populairder te zijn. Vooral bij fotograferende lezeressen van Libelle. Samen met collega Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) ging hij het uitgestrekte terrein van de Libelle Zomerweek bij het Almeerderstrand over. Ploumen had het in de tent gemakkelijker gehad, toen de discussie vooral ging over de positie van vrouwen. En over de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie in Bangladesh.

Buiten de tent won de bekendheid van Dijsselbloem. Een bezoekster van de ijszaak schrok op toen de minister wat ijsjes bestelde. Is het hem echt? Ja, verzekerde hij. En om eventuele kritiek voor te zijn: „Deze betaal ik uit mijn eigen portemonnee, niet uit de schatkist.”