Kritiek VS op Apple om fiscale ontwijking

Technologiebedrijf Apple ligt onder vuur van het Amerikaanse Congres voor het ontwijken van miljarden dollars aan belastingen. Via het gebruik van fiscale constructies wist Apple de afgelopen jaren te voorkomen dat het in de Verenigde Staten belasting betaalde over 44 miljard dollar aan internationale winsten. Dat blijkt uit een rapport dat een onderzoekscommissie van de Senaat gisteren publiceerde in aanloop naar een hoorzitting vandaag.

De hoorzitting moet duidelijkheid bieden over hoe Apple via het gebruik van internationale fiscale constructies miljarden dollars winst buiten de VS kon houden. Apple laat veel winst in Ierland neerslaan waar het met de fiscus een vennootschapsbelasting van minder dan 2 procent heeft uitonderhandeld.

Apple stelt in een reactie dat het geen „belastingtrucs” gebruikt en dat het bovendien al „buitengewoon veel” belasting in de VS betaalt – met 6 miljard dollar waarschijnlijk de hoogste vennootschapsbelasting van alle bedrijven in Amerika.

Belastingontwijking door internationaal opererende bedrijven staat de laatste maanden hoog op de politieke agenda en is woensdag hoofdonderwerp op de Europese top in Brussel. Vandaag presenteerde Oxfam Novib een rapport waarin het stelt dat ontwikkelingslanden jaarlijks 460 miljoen euro aan belastinginkomsten mislopen door bedrijven die belasting ontwijken via Nederlandse fiscale constructies. Het betreft „een ruwe schatting”. De gemiste belasting zou ook 92 miljoen of 920 miljoen euro kunnen zijn.