Kortkolom sport

Atleet Smith scheurt achillespees in China

Amsterdam. De atletiekloopbaan van discuswerper en kogelstoter Rutger Smith is in gevaar. De 31-jarige atleet, de enige Nederlander die in beide discipline WK-medailles behaalde, is gisteren geopereerd aan een gescheurde achillespees die hij zaterdag opliep bij het discuswerpen in Sjanghai. Bij zijn laatste poging gleed hij uit in de kletsnatte ring. Smith voelde onmiddellijk dat het mis was met zijn rechterenkel en riep al vloekend dat dit het einde van zijn carrière betekende. Later nuanceerde hij dat. Normaal vergt een afgescheurde achillespees negen maanden revalidatie. Als Smith ‘Rio 2016’ haalt, worden dat zijn vierde Spelen. (NRC)

Eigenaar Steaua moet 3 jaar gevangenis in

Boekarest. George Becali, eigenaar van Steaua Boekarest, moet voor drie jaar de cel in. Dat heeft het hooggerechtshof van Roemenië gisteren bepaald. Becali zou de staat bij een grondtransactie voor zo’n zeven ton hebben opgelicht. Het Roemeense parlementslid ruziet vaak met mensenrechtenorganisaties en het Europees Hof om beledigende en discriminerende uitspraken. Zo zei hij nooit een homoseksuele speler aan te nemen. (NRC)

Pistorius doet niet mee aan WK atletiek

Amsterdam. De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius, verdacht van moord op zijn vriendin, komt dit jaar niet in actie. Zijn manager zei eerder dat hij medio augustus zou meedoen aan de WK in Moskou, maar zijn coach zegt nu dat de sprinter dit jaar niet in actie komt. De gehandicapte sporter kreeg wereldfaam door in 2012 als eerste atleet met twee geamputeerde benen mee te doen aan de Spelen. In Londen haalde hij de halve finale op de 400 meter, later won hij op de Paralympische Spelen tweemaal goud. Zijn proces gaat 4 juni verder. (NRC)

IJshockeyers Zweden winnen verzwakt WK

Stockholm. Zweden is voor de tiende keer wereldkampioen ijshockey geworden. In Stockholm won het thuisland gisteren met 5-1 van Zwitserland, dat dit WK nog geen duel had verloren. Het WK was gedevalueerd omdat veel topspelers clubverplichtingen hadden in de Noord-Amerikaanse profcompetitie NHL. (NRC)

Zege Pacers op Knicks in play-offs van NBA

Indianapolis. Indiana Pacers heeft in de NBA de finale van de Eastern Conference bereikt. De ploeg boekte een 106-99 zege op de New York Knicks en kwam op een 4-2 voorsprong. In de finale eindstrijd spelen de Pacers tegen Miami Heat. De winnaar strijdt om de algemene basketbaltitel tegen de beste ploeg uit de Western Conference: Memphis Grizzlies of San Antonio Spurs. (Novum)

Basketballers Leiden op 2-0 voorsprong

Leeuwarden. De basketballers van Leiden zijn op weg naar de derde landstitel in de clubhistorie. De ploeg won zaterdag bij Leeuwarden met 68-63. Leiden staat nu met 2-0 voor in de best-of-sevenserie. Vanavond is het derde duel. (Novum)