Kortkolom buitenland

Noord-Korea vuurt zes raketten af in zee

Seoul. Noord-Korea heeft in het pinksterweekeinde zes raketten voor de korte afstand afgevuurd boven zijn eigen territoriale wateren. Volgens Noord-Korea ging het om een actie ter verdediging van het land. Zuid-Korea en de Verenigde Staten wezen er in een reactie op dat Noord-Korea dit vaker heeft gedaan en dat dit niet de voorbode hoeft te zijn van nieuwe spanningen op het Koreaanse schiereiland. (AP)

Botsingen politie en salafisten in Tunesië

Tunis. Meer dan 10.000 Tunesische politiemannen en militairen hebben zondag in de heilige stad Kairouan de jaarlijkse conferentie van ultraconservatieve salafisten verhinderd. Dat leidde tot botsingen met jonge aanhangers van de organiserende groep, Ansar al-Shari’a. Ook elders in het land hadden confrontaties plaats tussen politie en salafisten. Daarbij viel een dode. Tot dusverre had de door fundamentalisten gedomineerde regering de salafisten min of meer getolereerd, tot woede van seculiere groepen. (AP)

Politie Oeganda doet inval bij nieuwsmedia

Kampala. De Oegandese politie heeft gisteren een inval gedaan bij twee kranten en twee radiozender uit de lucht gehaald. Aanleiding is de berichtgeving vorige week over de opvolging van president Museveni. Eén van de kranten publiceerde een vertrouwelijke brief, die zou zijn geschreven door generaal David Sejusa, waarin wordt gewaarschuwd dat mensen die niet willen dat Museveni wordt opgevolgd door zijn zoon, gevaar lopen vermoord te worden. Museveni, sinds 1986 aan de macht, zou zijn zoon, brigadegeneraal Muhoozi Kainerugaba, klaarstomen om hem op te volgen in 2016. (AP, BBC)

Obama uit zorg over geweld in Birma

Washington. De Amerikaanse president Obama heeft gisteren de Birmese president Thein Sein ontvangen op het Witte Huis. Hij prees zijn gast voor zijn hervormingsbeleid, waardoor Birma op weg lijkt een democratie te worden, maar hij toonde zich bezorgd over het oplaaiende geweld tussen boeddhisten en de islamitische minderheid. Vanmorgen veroordeelde een rechtbank in Meikhtila zeven moslims tot gevangenisstraffen van een paar jaar tot levenslang, ook al waren het juist moslims die klappen opliepen. Dat nog geen boeddhist is bestraft, roept volgens waarnemers vragen op omtrent de onpartijdigheid van de rechtspraak. (AP)

Schotse kerk stemt in met homogeestelijke

Londen. De Church of Scotland heeft gisteren ingestemd met de komst van openlijk homoseksuele mannen en vrouwen als geestelijken. Liberale gemeentes mogen, wanneer de wetswijziging in 2015 ingaat, een homoseksuele voorganger benoemen, al blijft de officiële doctrine dat seks alleen plaats kan vinden binnen een huwelijk tussen man en vrouw. Maar met het compromis wil de Kirk een scheuring voorkomen, en een brede kerk blijven. Ruim 40 procent van de Schotten zegt nog altijd presbyteriaans te zijn, de vorm van calvinisme die de Kirk aanhangt. (NRC)