Kortkolom binnenland

Mbo’s lopen risico’s om kosten gebouwen

Amsterdam. Elf van de 66 Nederlandse mbo-instellingen lopen risico’s die worden veroorzaakt door wijze waarop hun huisvesting is gefinancierd. Dat concludeert de Inspectie van het Onderwijs in een vrijdag verschenen rapport. Zeven van deze instellingen staan of stonden al onder verscherpt toezicht. Bij een van de onderzochte scholen zijn private verliezen gecompenseerd met publiek geld. De inspectie onderzoekt of dit rechtmatig is geweest. De inspectie ziet in de toekomst strenger toe op de wijze waarop het mbo zijn huisvesting financiert. (NRC)

Drie doden bij ongeluk in Meijel

Maastricht. Bij een ongeluk in het Limburgse Meijel zijn zondag een 67-jarige man, een 64-jarige vrouw en hun tweejarige kleindochter om het leven gekomen. De man en vrouw woonden in Meijel, de kleindochter kwam uit het Noord-Brabantse Heesch. Terwijl ze op de fiets zaten, werden ze aangereden door een 32-jarige Poolse automobilist die uit de bocht vloog. De automobilist zit nog vast. (NRC)

‘GGZ-patiënt minder snel naar instelling’

Den Haag. Huisartsen en psychologen moeten patiënten met psychische problemen minder snel naar specialistische zorg doorverwijzen. Dat staat in een hervormingsplan dat minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) vrijdag naar de Tweede Kamer stuurde. In Nederland worden volgens haar relatief veel mensen met „lichte of middelzware” klachten in de specialistische zorg behandeld. (Novum)