kort

Israël

Vijf doden door schietpartij in bank

Jeruzalem. - Een schietpartij in een bank in de Israëlische stad Beersheba heeft gisteren aan vier mensen het leven gekost, de dader pleegde zelfmoord. Het was een wraakactie van een boze klant die eerder op de dag langs was geweest om te praten over zijn schuld. Hij wilde daarvoor een regeling, toen de bank niet wilde meewerken kwam hij anderhalf uur later terug en schoot de manager van de bank en een bankmedewerker dood. Ook kwamen twee klanten om en raakte een andere klant zwaargewond. AP

Cookies

Minister Kamp maakt einde aan pop-ups

Amsterdam. - Minister Henk Kamp van Economische Zaken versoepelt de cookiewet. Hierdoor wordt het mogelijk om pop-ups af te schaffen waarin bezoekers nadrukkelijk wordt gevraagd toestemming te geven voor de plaatsing van cookies. Dat schreef hij gisteren in een brief aan de Tweede Kamer. Kamp was al sinds eind februari van plan de wet aan te passen. Een meerderheid van de Tweede Kamer maakte toen ook duidelijk dat ze af wilde van de pop-ups. NRC

1,1

miljoen lichter door ‘datingfraude’

Amsterdam. - In de eerste vier maanden van dit jaar zijn ruim vijfhonderd mensen het slachtoffer geworden van datingfraude. Van 23 van hen is geld afhandig gemaakt, in totaal 1,1 miljoen euro. In één geval werd in totaal 869.000 euro overgemaakt naar verscheidene bankrekeningen in het buitenland. Dat blijkt uit cijfers van de Fraudehelpdesk, een organisatie die fraude probeert tegen te gaan. Datingfraude houdt in dat mensen via een datingsite met iemand in contact komen, die slachtoffers geld aftroggelt zodra er een band is opgebouwd. Uit schaamte maken slachtoffers zelden melding van datingfraude. De Fraudehelpdesk denkt daarom dat het werkelijke aantal slachtoffers hoger ligt. Novum

Film

Carice van Houten speelt Greta Garbo

amsterdam. - Carice van Houten gaat Greta Garbo spelen in een biografische film over de Zweedse actrice. Dat werd gisteren bekendgemaakt. Van Houten gaat de film ook produceren. Soni Jorgensen, een Zweedse scenarist die in Los Angeles woont, tekende voor het script. Icoon Greta Garbo (1905-1990) speelde vooral in veel stomme films in Hollywood. Later ook in gesproken films. Het scenario voor de Engelstalige film moet dit najaar klaar zijn. novum