kort

VVV-Venlo

Na vier jaar weer terug naar de eerste divisie

Door een 3-0 thuisnederlaag tegen Go Ahead Eagles is voetbalclub VVV uit Venlo na vier seizoenen in de eredivisie gedegradeerd naar de eerste divisie. Voorzitter Hai Berden was in Limburg een van de teleurgestelde toeschouwers in het vervallen stadionnetje De Koel.

Go Ahead kwam al vrij snel met 1-0 voor. Heeft u nog geloofd in handhaving?

„In eerdere play-offs speelde VVV zich in de laatste seconden van de wedstrijd veilig. Nu leek de opdracht eenvoudiger. Het team had de volle negentig minuten om aan de belangrijkste opdracht te voldoen: winnen. Ik heb er ondanks het vroege tegendoelpunt lang in geloofd. Een minuut of twintig voor het einde drong tot me door dat het niet zou gebeuren. Echte kansen had VVV niet, en de spelers geloofden er niet meer in.”

Los van de play-offs, waar ging het dit seizoen mis?

„In voorgaande seizoenen hadden we altijd wat ‘sterkhouders’ in de gelederen, jongens die iets extra’s gaven. De laatste duels heeft Niki Mäenpää erg goed gekeept, maar de rest van het seizoen ontbraken spelers die de rest op sleeptouw namen. Het team knokte het hele seizoen tegen degradatie, dat zorgde voor een soort metaalmoeheid. Tegen Go Ahead heeft dat VVV misschien wel genekt. Na zoveel wedstrijden verdedigen, moest het plotseling van de aanval komen.”

Wat betekent de degradatie voor de club?

„In elk geval diezelfde omschakeling naar meer aanvallen. Dus deels ook een ander type spelers. Onze mogelijkheden bij aankopen worden beperkter. Voorheen hebben we veel Japanse en Nigeriaanse talenten gehaald. Maar spelers van buiten de Europese Unie moeten aantoonbaar kwaliteit hebben en minstens 220.000 euro verdienen – voor een club in de eerste divisie eigenlijk onbetaalbaar. Financiële problemen hoeven we niet te krijgen. De inkomsten gaan achteruit, maar dat geldt ook voor de uitgaven.”

Lopen de plannen voor de verhuizing naar een nieuw stadion nu gevaar?

„Nee. De nadruk is in de plannen komen te liggen op multifunctionaliteit – het heet ook het Event Center Venlo. Er komen ook nijverheidsmarkten, we denken aan exposities en muziekevenementen. Als alles goed gaat is het eind 2015 klaar. Met bijna dubbele toeschouwerscapaciteit kan VVV met een begroting gaan werken waarmee de club zich structureel kan handhaven in de eredivisie. Zijn we eindelijk van dat permanente heen-en-weergevoel af.”

    • Paul van der Steen