Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

‘Juventus gebruikte doping voor finale tegen Ajax in 1996’

Edgar Davids legt de bal aan bij het penalty schieten tijdens de finale van de Champions League in 1996. Ajax verliest de strafschoppen met 5-3.
Edgar Davids legt de bal aan bij het penalty schieten tijdens de finale van de Champions League in 1996. Ajax verliest de strafschoppen met 5-3. Foto ANP/Koen Suyk

Spelers van Juventus hebben voor de finale van de Champions League in 1996, die werd gewonnen van Ajax, doping gebruikt. Dat stellen Giuseppe d’Onofrio en Allessandro Donati met volle overtuiging in Andere Tijden Sport.

De bron van d’Onofrio en Donati zijn documenten die in beslag werden genomen tijdens een inval in Juventus-kantoren in 1998 met analyses van bloedmonsters van spelers. De wetenschappers noemen het aannemelijk dat de voetballers onder andere epo in het bloed hadden.

D’Onofrio en Donati zijn erkende Italiaanse wetenschappers, gespecialiseerd in dopinggebruik. De uitzending van Andere Tijden Sport gaat over de bewuste finalewedstrijd en wordt volgende week uitgezonden. Deze wedstrijd in Rome eindigde in 1-1, ook na de verlenging. Titelhouder Ajax verloor uiteindelijk na strafschoppen met 5-3.

‘Ze hebben iets gebruikt om hun hemoglobinewaarde te verhogen’

De NOS geeft een paar korte voorproefjes op de uitzending. Giuseppe d’Onofrio over zijn stelling dat spelers van Juventus doping hebben gebruikt hebben in 1996:

Finidi George en Ronald de Boer reageren geschokt:

‘Spijtoptanten in voetbalprocessen zijn nauwelijks te vinden’

Officieel is nog nooit een speler van Juventus positief bevonden op dopinggebruik, maar er circuleren al jaren verhalen over grootschalig dopinggebruik door de club in het midden van de jaren negentig. Openbaar aanklager Raffaele Guariniello aan het woord: