‘Jeugdzorg moet antwoorden geven’

Burgemeester Koos Janssen van Zeist stond de familie van de dood gevonden broertjes bij. „Soms waren er tranen. Het raakt je ontzettend.”

Burgemeester Koos Janssen (CDA) van Zeist hield de afgelopen twee weken veel contact met de familie van de twee vermiste broertjes uit zijn gemeente. Meer dan tien hulpverleners en instanties hebben zich met het gezin beziggehouden, sinds de scheiding van de ouders in 2008. De Raad voor de Kinderbescherming besloot onlangs dat de broertjes onder toezicht van Bureau Jeugdzorg moesten komen. De Raad is zeer kritisch over de hulpverlening die het gezin is geboden.

De burgemeester roept Bureau Jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming op duidelijkheid te verschaffen over de toedracht van het familiedrama. „Meer zicht daarop helpt in het verwerkingsproces”, zegt hij.

Janssen heeft met de familie een band opgebouwd, vertelt hij. „In zo’n situatie kan ik onmogelijk acteren zonder persoonlijk contact. Het is de kunst je hoofd niet te verliezen door alle emoties, maar je hart verliezen zou nog erger zijn.”

Wat bedoelt u daarmee?

„Dat je er voor deze mensen moet zijn als burgervader, als mens onder de mensen. Dat de gemeente er voor ze is.”

U bent vaak bij de familie geweest, ook nadat zondag bekend werd dat Ruben en Julian gevonden waren. Hoe was dat?

„Soms is het voldoende om er te zijn en met elkaar stil te zijn. Zondag ben ik met lood in de schoenen naar de moeder gereden. Dit verdriet is zo onvergelijkbaar met alles. Tijdens de bezoeken waren er soms tranen, soms vielen er stiltes. Dit komt voor alle inwoners van Zeist heel dichtbij. Het raakt je ontzettend.”

Achter de schermen heeft u een coördinerende rol gespeeld. Wat hield dat in?

„Als burgemeester kan je eindjes aan elkaar knopen. Er zijn vragen gekomen vanuit de familie die ik heb proberen te beantwoorden. Ik heb geprobeerd mensen en organisaties samen te brengen.”

Er heerst grote verslagenheid in Zeist en in het land. Hoe kunt u richting geven aan het verdriet en de rouwverwerking?

„We hebben bij elkaar gezeten voor overleg met allerlei organisaties, zoals de school van de jongens, de voetbalclub, de werkgever van de moeder. Ook hebben we gesproken met de familie. We hebben besloten een dag of wat te bezinnen. Daarna beslissen we hoe we het beste stil kunnen staan bij dit verdriet.”

Is het voor de verwerking belangrijk dat er duidelijkheid komt over de toedracht van dit drama?

„De samenleving zit met veel vragen. Het ‘waarom’ is de moeilijkste. De maatschappij wil weten hoe het heeft kunnen gebeuren. Hoe het zo ver heeft kunnen komen. Meer zicht op de voorgeschiedenis helpt in het verwerkingsproces.”

Wie moet die vragen beantwoorden?

„Ik ga niet wijzen, maar het artikel in uw krant heeft vragen opgeroepen die Bureau Jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming moeten beantwoorden. De erkenning van elke maatschappelijke vraag is relevant. Ik ga mijn best doen om alle betrokkenen te stimuleren met goede antwoorden te komen. En ik ben ervan overtuigd dat Bureau Jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming ook met goede antwoorden zullen komen.”

    • Enzo van Steenbergen