Israël: dood Mohammed Durra werd in scene gezet

Een Israëlisch rapport over het lot van een Palestijnse jongen die in 2000 in een vuurgevecht in Gaza belandde, blaast nieuw leven in een hevig debat over dit incident en over hoe dit Israël beschadigt. Beelden van de 12-jarige Mohammed al-Durra werden wereldwijd symbool voor de tweede Palestijnse intifadah (2000-2005) en de agressie van de Israëlische bezetter – al worden ze ook al dertien jaar in twijfel getrokken.

Op de beelden van een Palestijnse cameraman in Gaza, in 2000 uitgezonden door de Franse televisiezender France 2, is te zien hoe de Palestijnse jongen angstig en schreeuwend achter zijn vader schuilt. Daarna ligt hij, ogenschijnlijk levenloos, in zijn vaders schoot.

Israël erkende aanvankelijk verantwoordelijk te zijn voor de dood van de jongen, maar wees enkele weken later Palestijnse militanten als de dader aan.

Zondag publiceerde de Israëlische overheid de resultaten van haar onderzoek. Volgens de commissie is het tv-verslag van France 2 misleidend. De beelden zouden geen bewijs leveren dat de jongen is neergeschoten door Israëlische troepen.

Volgens de commissie, die de ongesneden beelden bestudeerde, was het jongetje op het einde van de filmrol bovendien nog in leven. France 2 zou dat shot eraf hebben geknipt.

Premier Benjamin Netanyahu zei zondag bij de ontvangst van het rapport: „Dit is een voorbeeld van de aanhoudende, leugenachtige campagne om Israël te delegitimeren”. Israël eist nu een rectificatie van France 2.

Maar France 2, de cameraman, de verantwoordelijke redacteur en de vader van Mohammed verwerpen het rapport. Zij zeggen niet te zijn gehoord door de Israëlische commissie, die zij subjectief noemen.

Ze vragen om een onafhankelijk, internationaal onderzoek en zijn bereid tot leugendetectortests. De vader van Mohammed zegt ook zijn zoon te willen opgraven, voor pathologisch onderzoek en een DNA-test.

Morgen wordt een uitspraak verwacht van het Hof van beroep in Parijs in een smaadzaak die France 2 heeft aangespannen tegen een organisatie die claimt dat France 2 de beelden in scene heeft gezet.