Imtech: er is hier fraude gepleegd

Het lokale management van technisch dienstverlener Imtech in Polen en Duitsland heeft fraude gepleegd. Dat zegt bestuursvoorzitter Gerard van de Aast van Imtech. „Er is duidelijk sprake geweest van fraude.” Eerder werd fraude niet uitgesloten, maar ook niet bevestigd. Er is „melding gemaakt” bij justitie in beide landen, zegt Van de Aast.

Eerder werd al bekend dat Imtech 370 miljoen moet afschrijven op projecten in Polen en Duitsland. De oude Imtechtop wordt gevraagd hun bonussen over „voorgaande jaren” in te leveren, zegt Van de Aast. Hij volgde oud-bestuursvoorzitter René van der Bruggen in februari vervroegd op. Van hun bonus over 2012 hebben Van der Bruggen en de voormalige financiële man Boudewijn Gerner al „vrijwillig afgezien”. Van der Bruggen en Gerner ontvingen over 2011 en 2010 respectievelijk een half miljoen en een kwart miljoen euro.

Vanwege onderzoek naar de situatie in Polen en Duitsland stelde Imtech (29.000 werknemers; 5 miljard euro omzet) de publicatie van de jaarcijfers eerder twee keer uit. Vanochtend maakte het bedrijf bekend vorig jaar 226 miljoen euro verlies te hebben gemaakt. De winst over 2011 is 50 miljoen euro naar beneden bijgesteld. Van de Aast noemt het „onplezierig” om zulke „enorme verliezen” bekend te maken. Tegelijk vindt hij het feit dát Imtech inmiddels cijfers kan publiceren „wél goed bericht”.