Huizenprijzen in april 7,6 procent lager dan jaar geleden

Woningen te koop op de Vossegatselaan in Utrecht.
Woningen te koop op de Vossegatselaan in Utrecht. Foto ANP / Erik van 't Woud

De huizenprijzen waren in april van dit jaar 7,6 procent lager dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is iets meer dan de zeven procent daling in maart.

Sinds de start van de crisis in augustus 2008, toen het hoogste niveau van huizenprijzen werd bereikt, zijn woningen 19,5 procent van hun waarde verloren. Daarmee waren de huizen in april 2013 gemiddeld net zo duur als tien jaar geleden, schrijft het CBS.

De huizenmarkt heeft in de eerste maanden van dit jaar last van de per 1 januari aangescherpte hypotheekregels, schrijft persbureau Novum. Kopers haalden eind vorig jaar de aankoop van een woning naar voren om nog te kunnen profiteren van de gunstigere hypotheekregels. Daardoor werden in de eerste vier maanden van dit jaar 7,9 procent minder woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. De daling over het hele eerste kwartaal die vorige maand bekend werd, was minder groot: 3,6 procent.

Het CBS houdt de cijfers bij over de definitief van eigenaar gewisselde huizen. Van de meeste huizen die in april formeel werden verkocht, werd de voorlopige verkoopdeal al in januari of februari gesloten. Het aantal transacties in april lag zelfs 20,4 procent onder het niveau van een jaar eerder. Dat is de grootste daling in het aantal verkopen in ruim een half jaar tijd.

De 6.554 woningen die in april van eigenaar wisselden, deden dat voor gemiddeld 215 duizend euro.

    • Anouk van Kampen