Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Hoorzitting over ‘twijfelachtige’ belastingpraktijken van Apple

Apple heeft volgens Amerikaanse Congresleden ‘iCompanies’ in Ierland zitten: dochterondernemingen die ‘invisible’ zijn en dus nergens belasting afdragen.
Apple heeft volgens Amerikaanse Congresleden ‘iCompanies’ in Ierland zitten: dochterondernemingen die ‘invisible’ zijn en dus nergens belasting afdragen. Foto AFP Kimihiro Hoshino

Apple ligt in het Amerikaanse Congres onder vuur vanwege drie dochterondernemingen die in Ierland gevestigd zijn, maar nergens belastingverplichtingen zouden hebben. Over in totaal 44 miljard dollar aan internationale winsten ontwijkt het bedrijf daarom belasting, bleek gisteren uit een rapport.

The Guardian schreef gisteren dat Apple met de fiscale constructies een maas in de wet lijkt te hebben gevonden die ertoe leidt dat noch in de VS (waar het management zit) noch in Ierland (waar de bedrijven gevestigd zijn) belasting hoeft te worden afgedragen. De dochterondernemingen zijn volgens een van de Congresleden ‘iCompanies’, met de i van ‘imaginary, invisible’. De Republikeinse senator John McCain noemde het ‘een schoolvoorbeeld van creatief met belasting omgaan’; volgens de Democratische Carl Levin is Apple op zoek naar ‘de heilige graal van belastingontwijking’.

‘Wij handelen volgens de wet en in de geest van de wet’

Apple-topman Tim Cook wees de beschuldigingen gisteren van de hand: hij benadrukte in een verklaring dat het bedrijf voor 600.000 Amerikaanse banen zorgt en vorig jaar 6 miljard dollar - ‘buitengewoon veel’ - aan de staatskas toevoegde.

“Apple handelt volledig volgens de wet en naar de geest van de wet. En Apple betaalt alle benodigde belasting, zowel in dit land als in het buitenland.”

Wel zei Cook dat hij graag ziet dat er een ‘objectief onderzoek’ komt naar hoe het belastingsysteem hervormd kan worden in dit ‘digitale tijdperk’ en deze ‘snel veranderende globale economie’.

De Ierse overheid reageerde vanochtend door te stellen dat ze niet verantwoordelijk is voor het lage belastingtarief dat Apple betaalt. Vice-premier Eamon Gilmore:

“Dit zijn geen kwesties die voortkomen uit het Ierse belastingstelsel. Het zijn kwesties die voortkomen uit de belastingsystemen van andere rechtsgebieden.”

Apple onderhandelde met Ierse fiscus over gunstige vennootschapsbelasting

De hoorzitting van vandaag moet duidelijk maken hoe Apple met fiscale trucs de miljarden aan winst buiten de VS kon houden. Het bedrijf laat bijvoorbeeld veel winst in Ierland neerslaan, waar het met de fiscus een vennootschapsbelasting van minder dan 2 procent heeft uitonderhandeld.

Belastingontwijking door internationaal opererende bedrijven staat de laatste maanden hoog op de politieke agenda en is morgen hoofdonderwerp op de Europese top in Brussel. Vandaag presenteerde Oxfam Novib een rapport waarin het stelt dat ontwikkelingslanden jaarlijks 460 miljoen euro aan belastinginkomsten mislopen door bedrijven die belasting ontwijken via Nederlandse fiscale constructies. Het betreft ‘een ruwe schatting’. De gemiste belasting zou ook 92 miljoen of 920 miljoen euro kunnen zijn.