Hoe maak je Kabulkitsh?

Boeken

Van de Amerikaans-Afghaanse auteur Khaled Hosseini – van De vliegeraar (2003) en Duizend schitterende zonnen (2007) – verschijnt vandaag een nieuw boek: En uit de bergen kwam de echo. Hosseini is befaamd door zijn vermogen de Afghaanse werkelijkheid in pastel te tekenen. Daarom een korte cursus: zo schrijf je in vijf stappen ‘Kabulkitsch’.

Begin met een sprookje

Liefst eentje over de bereidheid tot offers. Hier geeft een vader zijn lievelingszoon mee aan een monster. Laat dit sprookje de rode draad vormen voor een hele roman over offers, barmhartigheid en verdriet.

Stel een misstand aan de kaak

Hier verkoopt een arme boer zijn dochter (Pari) aan een rijke, kinderloze vrouw die ‘hol’ is van binnen. Gebruik zo veel mogelijk herhaling bij de beschrijving van het verdriet: ‘Pari zwierf ongenood aan de randen van [haar broer] Abdullahs geest, waar hij ook ging. Ze was als het stof dat aan zijn overhemd hing. Ze was aanwezig in de stiltes die nu zo vaak in huis vielen, stiltes die opborrelden tussen hun woorden door’, et cetera.

Kies voor sterke vrouwen

Gooi ook een paar mismaakte meisjes in de strijd – opdat we niet vergeten dat vrouw zijn in Afghanistan geen lolletje is. Ze sloven of erger: worden door hun oom toegetakeld met een bijl. Ze overleven en weten vaak van alles te bereiken. Die met die gekke oom schrijft een boek over haar toegetakelde leven. Dat is sterk: een waargebeurd boek over leed in een roman over leed.

Pronk met je succes

Wanneer je, zoals Hosseini, auteur bent van een roman als Duizend schitterden zonnen, schuw dan niet om ernaar te verwijzen als je bijvoorbeeld Kabul wil omschrijven: ‘Duizend drama’s op elke vierkante kilometer’. Geneer je ook niet dat te herhalen.

Herenig de broer en zijn zusje

Zelfs (drama!) als het weerzien voor de broer te laat blijkt, kan hij nog wel een liedje neuriën dat hij vroeger voor zijn zusje zong. De combinatie tussen verdriet en melancholie houdt Afghanistan draaglijk.

    • Toef Jaeger