Hezbollah lijdt zware verliezen in Syrië

De Libanese shi’itische organisatie Hezbollah heeft de afgelopen dagen zware verliezen geleden naast het Syrische leger in de oorlog in Syrië. Bij de slag tegen rebellen om de Syrische grensplaats Qusayr werden 30 Hezbollahstrijders gedood en 70 gewond, zo meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat de dodencijfers van de Syrische oorlog bijhoudt. Het hoge aantal doden onderstreept hoe groot het aandeel van Hezbollah in de oorlog in het buurland is geworden. Dat zijn strijders meevechten bij Qusayr is eerder door Hezbollahleider Hassan Nasrallah bevestigd.

Op de weg naar Syrië door de Libanese Beka’avallei werden gisteren ambulances gezien en via luidsprekers van moskeeën riepen met Hezbollah verbonden ziekenhuizen op tot bloeddonaties. Gisteren hadden ook verscheidene begrafenissen van Hezbollahstrijders plaats.

Nasrallah, een nauwe bondgenoot van president Assad, heeft onderstreept dat zijn organisatie en de andere bondgenoot, Iran, niet zullen toestaan dat Assads regime valt in de strijd tegen overwegend sunnitische rebellen. Door het groeiende aandeel van Hezbollah wordt de oorlog in Syrië meer en meer een conflict tussen shi’ieten – Assad is een alawiet, een shi’itische minderheid – en sunnieten. Ook shi’itische Irakezen vechten mee aan Assads kant. De rebellen worden onder andere gesteund door sunnitische landen, met name Qatar, Saoedi-Arabië en Turkije.

Het regeringsoffensief tegen rebellen in Qusayr (30.000 inwoners) is erop gericht een strategische corridor veilig te stellen van Damascus naar de Middellandse-Zeekust. Het leger heeft verscheidene dorpen rond Qusayr heroverd, maar het is niet duidelijk hoe de situatie nu in het stadje zelf is. (Reuters, AP)