Grootste campagne voor energiebesparing ooit ophanden

De Ramspolbrug, die in november vorig jaar geopend werd en Overijssel en Flevoland met elkaar verbindt, was de eerste grote, beweegbare brug die energieneutraal is. In 2050 moet álle gebouwen energieneutraal zijn. Foto ANP / Ferdy Damman

Volgend jaar gaat een landelijke voorlichtingscampagne van start die Nederlanders bewust moet maken van energiebesparing. Die moet de aanzet zijn voor de grootste energiebesparingsoperatie ooit en uiteindelijk de omschakeling naar duurzame energievoorziening.

Dat schrijft Trouw vandaag. De krant heeft een vertrouwelijk conceptrapport, onderdeel van het Nationaal Energieakkoord, in handen. De campagne is een samenwerking van de energiesector, overheid en milieubeweging. Volgens het rapport is hard ingrijpen de enige manier waarop de uitstoot van het broeikasgas CO2 kan worden teruggedrongen.

Er staan duidelijke doelstellingen klaar voor de toekomst: in 2020 moet in minimaal een miljoen huishoudens de helft van de energie uit een duurzame bron - zoals wind of zon - komen. In 2050 moeten álle gebouwen in Nederland energieneutraal zijn. Dat betekent dat alle energie die ze gebruiken in of in de buurt van het gebouw op duurzame manier wordt opgewekt.

Volgens Trouw zijn de opstellers van het rapport het nog niet overal over eens. Zo zou de milieubeweging sommige maatregelen niet ver genoeg vinden gaan. Vrijdag wordt verder gepraat over het deelrapport.

    • Peter Zantingh