google

SAN FRANCISCO, CA - MAY 15: Chris Yerga, Google engineering director for Android, speaks during the opening keynote at the Google I/O developers conference at the Moscone Center on May 15, 2013 in San Francisco, California. Thousands are expected to attend the 2013 Google I/O developers conference that runs through May 17. Justin Sullivan/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
SAN FRANCISCO, CA - MAY 15: Chris Yerga, Google engineering director for Android, speaks during the opening keynote at the Google I/O developers conference at the Moscone Center on May 15, 2013 in San Francisco, California. Thousands are expected to attend the 2013 Google I/O developers conference that runs through May 17. Justin Sullivan/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == AFP

Nieuw van Google

Handige dingen

Google introduceerde vorige week een reeks nieuwe diensten op Google I/O, de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie in San Francisco. Een greep:

Google weet wat mooi is

Wie moeite heeft om zijn beste vakantiefoto’s te selecteren uit honderden kiekjes kan dat voortaan aan Google+ overlaten. Zegt Google. Een nieuw filter, auto highlights, kan een adequate selectie maken van beelden die je uploadt naar Google+. De fotosoftware herkent duplicaten, bewogen beelden en zelfs toeristische punten. Daarnaast bouwde Google een algoritme met een ‘esthetisch filter’ dat beelden selecteert op wat mensen mooi vinden. Het mechanisme houdt er ook rekening mee of familie of gezinsleden op de foto staan, en of ze lachen.

Betere Hangouts

De meest noodzakelijke verbetering die Google doorvoert, is die van zijn berichtendienst. Google Hangouts moet de onoverzichtelijke hoeveelheid chatclients en videoservices van het internetbedrijf samenballen in één app. Het is eigenlijk vreemd dat het Google zo veel tijd kostte om één dienst te ontwikkelen die het kan opnemen tegen concurrenten als iMessage, WhatsApp, Skype en Facebook Messenger.

Niet meer typen

Zelfs typen is straks niet meer nodig om te zoeken. Zeg hardop „OK Google” en de zoekmachine luistert naar je gesproken opdracht. Het lijkt op „OK Glass” waarmee je Googles computerbril aan het werk zet. ‘OK Google’ werkt straks in Android (nu 900 miljoen toestellen) en in de browser Chrome. Voor mensen die zich zorgen maken over hun privacy: dat betekent ook dat Google continu meeluistert naar datgene wat er in de buurt van elke computer gezegd wordt. Maar het is wel heel erg Star Trek, zeggen ze bij Google.

Spotify à la Google

Google All Access is Googles antwoord op de populaire muziekdienst Spotify. All Access wijkt weinig af van andere muziekdiensten die een streaming aanbod voor tien dollar per maand aanbieden (Google geeft wel eerst even korting – 8 dollar per maand). De dienst is voorlopig alleen in de VS en Japan beschikbaar; een introductiedatum voor Nederland is nog niet bekend.

    • Marc Hijink