Franse extreemrechtse schrijver pleegt zelfmoord in Notre Dame

Franse agenten voor de Notre Dame. De kathedraal werd vanmiddag geëvacueerd nadat historicus Dominique Venner hier vanmiddag zelfmoord pleegde.
Franse agenten voor de Notre Dame. De kathedraal werd vanmiddag geëvacueerd nadat historicus Dominique Venner hier vanmiddag zelfmoord pleegde. Foto AFP/Pieree Verdy

De politie in Parijs heeft de Notre Dame vanmiddag geëvacueerd nadat de conservatieve essayist Dominique Venner (78) eerder vandaag zelfmoord pleegde in de kathedraal. Dat heeft de politie bevestigd tegenover Le Monde.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Politie bevestigt: conservatieve essayist Dominique Venner, kritisch over islam en homohuwelijk, heeft in de Notre Dame zelfmoord gepleegd.

Venner droeg een brief bij zich, zo meldt de politie. Die verklaart daarnaast dat hij van tevoren zover bekend niemand had ingeseind voor hij zichzelf neerschoot in de Notre Dame.

Fel tegenstander van homohuwelijk en opkomst islam in Frankrijk

Venner was een historicus met een extreemrechtse ideologie. In Frankrijk was hij bekend in kleine kring, aldus onze correspondent Peter Vermaas:

“Het was een extreemrechtse denker uit de hoek van het Front National. Op zijn blog keerde hij zich fel tegen het homohuwelijk en de opkomst van de islam. Zo ook in zijn laatste laatste blogpost, die vandaag is geplaatst. Daarin stelt hij dat de demonstratie die komend weekend in Parijs plaatsvindt niet alleen tegen het homohuwelijk moet zijn, maar ook tegen een door hem voorspelde dominantie van de islam in Frankrijk.”

Over het motief van de zelfmoord is nog niets bekend, benadrukt Vermaas:

“Er zou een brief gevonden zijn, maar zolang we niet weten wat daarin staat is er niets over zijn beweegredenen te zeggen. Dat hij juist de Notre Dame gekozen heeft voor zijn daad, suggereert een hogere symboliek. Het is het hart van de katholieke kerk in Frankrijk.”

    • Annemarie Coevert