Frank de Boer verlengt contract bij Ajax tot 2017

Frank de Boer tijdens de huldiging na het kampioenschap in de Eredivisie dit jaar. Foto ANP/ Olaf Kraak

Frank de Boer heeft zijn contract bij Ajax met drie jaar verlengd en is nu tot en met de zomer van 2017 verbonden aan Ajax. Dat meldt de club vanmiddag op haar website. Het huidige contract van De Boer zou eind juni 2014 aflopen.

De Boer laat weten dat het contract precies is wat hij wilde:

“Ik heb het hier naar mijn zin en mijn gezin is hier gelukkig. Ik zie hier nog genoeg uitdagingen. (…) We waren er snel uit, want van beide kanten zijn we zeer tevreden. Nu kan ik een vervolg geven aan waar we met elkaar aan begonnen zijn en daar heb ik veel zin in.”

Directeur voetbalzaken noemt het “goed voor Ajax” dat De Boer langer aan de club verbonden blijft.

Succescoach van Ajax

Onder leiding van de 43-jarige oud-voetballer werd Ajax de afgelopen drie seizoenen kampioen van de Eredivisie. Dit jaar won hij voor het eerst de Rinus Michels Award: collegatrainers riepen hem uit tot de beste coach in het betaald voetbal. NRC schreef onlangs het volgende over het laatste kampioenschap van Ajax als een die echt door het “meesterschap” van De Boer kwam:

Deze titel, de 32ste in het bestaan van Ajax, is er een volgens plan. Meer dan de voorgaande twee is dit kampioenschap het resultaat van het meesterschap van De Boer. Ja, er was het falen van de concurrentie, met name PSV, maar dat was andere jaren ook zo. De Boer putte dit seizoen vooral voldoening uit de vertaling van wat hij voor ogen had naar wat er gebeurde op het veld.

De Boer heeft zijn ploeg volledig naar zijn hand gezet. Weg zijn lastige jongens, non-conformisten als Theo Janssen en Mounir El Hamdaoui. Het team doet steeds vaker wat hij wil, voert uit hoe hij het bedacht heeft en niemand zeurt.

Van jeugdtrainer tot hoofdtrainer

De Boer begon in het seizoen 2006-2007 als jeugdtrainer bij Ajax. Hij trainde vervolgens de A1 en was assistent van Bert van Marwijk bij het Nederlands elftal tijdens het succesvolle WK in Zuid-Afrika, waar de ploeg de finale bereikte. Eind 2010 volgde hij Martin Jol op bij het eerste elftal van Ajax. Als speler maakte hij bij Ajax deel uit van het succesteam onder Louis van Gaal, waarmee de Champions League en de Wereldbeker voor clubs werd gewonnen in 1995. Drie jaar ervoor won hij al de Uefa Cup. Hij kwam verder uit voor Barcelona en Glasgow Rangers.

    • Frank Huiskamp