En weg is The Special One

Coach José Mourinho vertrekt bij Real Hij zorgde voor een laatste rel door de koning geen hand te geven

Real Madrid's coach Jose Mourinho from Portugal looks out from the players bench before the start of the Copa del Rey final soccer match between Atletico de Madrid and Real Madrid at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Spain, Friday, May 17, 2013. (AP Photo/Daniel Ochoa de Olza) AP

Hij wist dit seizoen met Real Madrid geen enkele prijs te winnen en dat hij weg wilde uit Spanje was al maanden een publiek geheim. Maar dat voetbaltrainer José Mourinho dit weekeinde koning Juan Carlos ernstig in verlegenheid bracht, was het laatste zetje dat zijn langverwachte ontslag bij de Koninklijke onvermijdelijk maakte.

Wat is er gebeurd?

Na de verloren bekerfinale tegen stadsgenoot Atlético kon Mourinho het vrijdagavond niet opbrengen uit handen van de vorst de zilveren verliezerschaal in ontvangst te nemen. Mourinho was tijdens het duel door de arbiter al weggestuurd. Na het laatste fluitsignaal bleef hij vervolgens liever in de catacomben en stuurde zijn assistent Aitor Karanka naar de eretribune, in trainingspak. Diens komst verwarde Juan Carlos zichtbaar. „Ik moet de schaal aan hém geven?”, zou de koning gevraagd hebben.

Hoe reageerde de leiding van Real?

Clubvoorzitter Florentino Pérez zou na afloop van de prijsuitreiking in woede zijn ontstoken. De monarch is wel wat gewend: tijdens finales voor de Copa del Rey met Baskische en Catalaanse ploegen wordt hij steevast uitgefloten. Maar Real Madrid laat zich juist voorstaan op zijn goede band met het koningshuis. En nu zou Mourinho de koning bewust te kijk hebben gezet, in het eigen Bernabéu-stadion nog wel.

En dus werd Mourinho maar weggestuurd?

Gisteren kondigde Pérez na een ingelaste bestuursraad aan dat Mourinho zijn contract, dat loopt tot 2016, niet zal uitdienen. „Niemand wordt ontslagen, het is een wederzijdse overeenkomst.” De Portugese toptrainer krijgt inderdaad zijn zin: hij kan weg. Waarschijnlijk naar Chelsea, waar hij tussen 2004 en 2007 al werkte.

Was zijn tijd in Madrid een succes?

De eigengereide Mourinho werd in 2010 gehaald in een poging de superieure aartsrivaal Barcelona af te stoppen. Bij zijn vorige club Internazionale was ‘Mou’ er in de Champions League in geslaagd het snelle combinatievoetbal van Barça effectief te ontregelen. Bij Madrid moest The Special One hetzelfde gaan doen. Het werd geen onverdeeld succes. Barcelona won dat seizoen de landstitel en de Champions League, Madrid moest zich met de beker troosten. Het seizoen erop leverde Mourinho wél: hij veroverde het kampioenschap. Mourinho moest teruggrijpen op dat geslaagde tweede seizoen, omdat dit jaar rampzalig verliep. Real beleefde een desastreuze seizoensstart. Het morste punten tegen hekkensluiters, sterspits Ronaldo liep mokkend over het veld en spelers lekten over verdeeldheid in de kleedkamer.

Wie wordt de nieuwe coach van Real?

De club wil nu verder met Carlo Ancelotti, die dit jaar Paris Saint-Germain kampioen maakte. De Italiaan zelf zei dit weekeinde graag naar Madrid te willen. Hij zou al een voorcontract hebben getekend, stelde gisteren de schatrijke Qatarese voorzitter van PSG. Hij zei gisteren Ancelotti niet zomaar te laten gaan. In Spanje werd dit afgedaan als onderhandelingstactiek.

Correspondent Spanje

    • Merijn de Waal