Druk bij de drakeneieren

GAAN // TENTOONSTELLING GAME OF THRONES 19, 20, 25 T/M 27 MEI Posthoornkerk, Amsterdam, gratis game- of- thrones- exhibition. com

Er stond gisteren een rij van twee uur voor de ingang van de Posthoornkerk in Amsterdam. Een dag eerder waren mensen bereid vier uur te wachten om een kijkje te kunnen nemen op de internationale expositie van fantasyserie Game of Thrones, vertelt een beveiligingsmedewerker. De gouden kroon van de sadistische koning Joffrey Baratheon, de versteende drakeneieren van Daenerys Targaryen en de afgereten arm van de Hoge Septon: wie er rondloopt komt allerlei bekende objecten tegen.

Meer dan 70 oorspronkelijke voorwerpen uit de eerste twee seizoenen, en een kleine selectie uit het huidige, derde seizoen van Game of Thrones worden op een bescheiden expositie tentoongesteld. De expositie van de populaire HBO-serie – gebaseerd op de boekenreeks Het Lied van IJs en Vuur van George R.R. Martin – is opgedeeld in vijf ‘huizen’: die van Stark, Lannister, Targaryen, Baratheon en Greyjoy. Van de personages uit deze families zijn kledingstukken en objecten te zien. Dat betekent veel bont, leer en wapens, zoals de dolk van Catelyn Stark en de Langklauw van Jon Snow. Ook kan van dichtbij een potje wildvuur (explosieve vloeistof) worden bekeken. Een extraatje, dat alleen in Amsterdam wordt getoond, is de rode jurk van Melisandre, de roodharige priesteres die wordt gespeeld door Carice van Houten.

Verder kunnen bezoekers, via een interactief computerspel, met pijl en boog schieten op de schepen die onderdeel waren van de grote slag aan het einde van seizoen 2. Pronkstuk achterin de kerk is de IJzeren Troon, een gevaarte (gemaakt van kunststof) opgebouwd uit priemende dolken waar de bezoeker zelf op plaats kan nemen. Voor fans is dit de kans om zich even te verplaatsen in puberkoning Joffrey die in seizoen 2 vanuit deze zetel menig kruiperig onderdaan liet doden.

Amsterdam is, na Toronto, New York en São Paolo, de vierde plek waar de expositie is te zien. Hierna zal de tentoonstelling eindigen in Belfast, de locatie waar seizoen 4 binnenkort wordt opgenomen. Volgens Terry Glispin, vaste begeleider van de expositie, zal de helft van de tentoongestelde attributen terugkomen in dit nieuwe seizoen. „Een deel is niet meer nodig. Een aantal spelers gaan namelijk dood.” Hij kijkt mysterieus. „En verder zijn de draken in seizoen 4 gegroeid... ja, de draken... daar is iedereen nieuwsgierig naar.”

    • Rosan Hollak