Dodental tornado Oklahoma bijgesteld naar 24 - Obama: focus ligt op herstel

Mensen wandelen rond in een getroffen wijk tussen Western en Hudson. Foto AP / Nate Billings

De krachtige tornado die afgelopen nacht woedde in de Amerikaanse staat Oklahoma heeft zover bekend 24 levens geëist volgens de lokale autoriteiten. Hiermee is het dodental naar beneden bijgesteld, eerder werd gesproken over 91 doden. “De focus ligt nu op herstel en reddingswerkzaamheden”, aldus de Amerikaanse president Obama, die vanmiddag het land toesprak naar aanleiding van de tornado.

Een woordvoerder van het Oklahoma City Medical Examiner’s Office verklaarde vanmiddag tegenover persbureau Reuters dat een aantal lichamen eerder vandaag mogelijk dubbel is geteld. “Er was enorm veel chaos”, zo verklaarde de zegsvrouw. Ze benadrukte wel dat het aantal slachtoffers nog kan oplopen. Van de 24 doden zijn er inmiddels 21 geïdentificeerd.

President Obama in zijn toespraak:

“De focus in de Verenigde Staten ligt op dit moment op het herstel van de verwoeste gebieden en het in veiligheid brengen van zoveel mogelijk mensen na een van de meest destructieve tornado’s in de Amerikaanse geschiedenis. De overheid stelt alle middelen ter beschikking die hieraan bij kunnen dragen.

Onze gebeden gaan uit naar alle inwoners van Oklahoma. De weg van herstel zal lang zijn, maar onze gebeden worden ondersteund door daden zolang als dat nodig is.”

Basisschool ingestort, diverse branden

De tornado, die ook zeker 120 mensen verwondde, raasde gisteravond en -nacht over voorsteden ten zuiden van Oklahoma City. Deze zijn compleet verwoest. Op sommige plekken ontstond brand, In het plaatsje Moore stortte de basisschool Plaza Towers in.

De Amerikaanse president Obama heeft de situatie in Oklahoma uitgeroepen tot een grote ramp en federale hulp beschikbaar gesteld. De tornado was krap een kilometer breed en had een snelheid van 320 kilometer per uur.

De nacht ervoor richtten tornado’s al grote schade aan in delen van de Amerikaanse staat Oklahoma. Daarbij kwamen twee mensen om het leven. Een tornado maakte een woonwagenkamp in Shawnee, niet ver van Oklahoma City, met de grond gelijk. Ook in andere staten, waaronder Iowa en Kansas, richtte een groot stormfront schade aan.

Beelden van de tornado die vannacht woedde in Oklahoma:

    • Annemarie Coevert