Dode jongetjes bij toeval gevonden na grote zoekactie

Zondag zijn de lichamen van de vermiste jongens Ruben en Julian gevonden. Hun levenloze lichamen lagen in een duiker in een sloot bij het plaatsje Cothen. De burgemeester van Zeist vindt dat Bureau Jeugdzorg nu duidelijkheid moet geven over wat er met het gezin is gebeurd.

Na dertien dagen kwam er op Eerste Pinksterdag een einde aan de zoektocht naar de vermiste broertjes Ruben (9) en Julian (7) uit Zeist. Hun lichamen, gevonden in een sloot in Cothen, zijn gisteren geborgen en voor verder onderzoek overgebracht naar het Nederlands Forensisch Instituut. De jongens waren vermist sinds dinsdag 7 mei, toen het lichaam van hun vader werd gevonden. Hij had zelfmoord gepleegd. Het politie-onderzoek richt zich nu op de precieze toedracht van hun dood.

De zoektocht naar de broers was een gezamenlijke inspanning van politie, defensie en burgers, waarbij de sociale media een grote rol speelden. Op 7 mei plaatste de moeder een oproep op Facebook om naar de vermiste jongetjes uit te kijken. Razendsnel werd via Facebook hun foto verspreid. De politie, die zelf met meer dan honderd mensen aan de zaak werkte, ontving tips via Facebook en Twitter en riep burgers op camerabeelden te uploaden waar de auto van de vader op zou kunnen staan.

Honderden vrijwilligers die wilden meezoeken, probeerden via Facebook hun inspanningen te coördineren. Sommige plannen werden na overleg met de politie weer afgelast opdat burgers de combat trackers van defensie niet in de weg zouden lopen. De politie liet na aanvankelijke scepsis vorige week weten blij te zijn met de gecoördineerde zoekacties van burgers. Ook toen de initiatiefnemers opperden voor toekomstige zaken een landelijk netwerk van ‘zoekvrijwilligers’ op te zetten, reageerde de politie positief. De moeder van de broertjes bedankte de vrijwilligers vorige week ook weer via Facebook: „Ik ben zo blij dat er een hoop mensen – zoals jullie – zijn die op de momenten dat ik alle hoop dreig te verliezen me weer dat steuntje hoop kunnen geven.”

Zondag kamden groepen vrijwilligers de bossen rond Doorn uit en liet de politie helikopters en een F-16 speuren tussen Doorn en Rhenen. Maar de broertjes werden gevonden in Cothen, gemeente Wijk bij Duurstede, na een tip rond half drie van een toevallige voorbijganger. In een ‘duiker’, een ondergrondse verbinding tussen sloten, vond de politie twee moeilijk identificeerbare lichamen. Omdat ook spanbanden werden aangetroffen waarvan bekend was dat de vader die bij zich had gehad, en een vermist shirt van het jongste kind, was al gauw duidelijk dat het ging om de broertjes. Zondagavond laat werd dit officieel bevestigd. Over de doodsoorzaak is nog niets bekendgemaakt.

De ouders van de broertjes waren gescheiden. Bekend is dat de vader half april te horen had gekregen dat de Raad voor de Kinderbescherming zijn zoons door de kinderrechter onder toezicht wilde laten stellen. Ook zou het co-ouderschap van hem en de moeder moeten worden omgezet in een omgangsregeling waarbij hij de kinderen nog maar een weekend per twee weken zou zien.

De afgelopen twee weken maakte onderzoek al duidelijk dat de vader zijn handelingen had voorbereid. Mensen in zijn omgeving had hij verteld dat hij zijn zoons meenam op een vakantie naar Luxemburg. Op de dag van vertrek had hij een groot bedrag gepind, terwijl hij doorgaans geen contant geld op zak had. De politie denkt dat hij geen ‘pinspoor’ wilde achterlaten. Half april had hij in een bouwmarkt bij zijn woonplaats Vleuten vier oranje spanbanden gekocht.

In zijn afscheidsbrief, die een paar dagen na zijn dood werd gevonden, schreef de vader niets over zijn zoons. Een groot deel van de nacht voor zijn dood stond zijn telefoon uit, waardoor niet was te traceren waar hij was geweest. Volgens korpschef Miriam Barendse kende de politie slechts twee „harde momenten”: Het tijdstip 22.15 uur toen de auto met de jongens op een tankstation in het Limburgse Neerbeek werd gefilmd, en een ‘GSM-registratie’ van de telefoon van de vader om 4.18 uur. Aanvankelijk dacht de politie dat de vader in de tussentijd de grens overgegaan kon zijn, maar uit een analyse van de auto bleek dat hij vermoedelijk geen omweg door het buitenland had gemaakt.

Begin vorige week werd ook nog intensief gezocht rond Neerbeek in Limburg, maar het afgelopen weekend vooral rond Doorn, waar het lichaam van de vader was gevonden. Reden was volgens een politiewoordvoerder dat veel van de meer dan drieduizend tips die de politie binnenkreeg op dat gebied betrekking hadden. De uiteindelijke vindplaats lag in een gebied dat volgens de woordvoerder later nog zou zijn doorzocht.

    • Joke Mat