Dit is een doodgewone maandag in Kabul

Elke dag komen er nieuwsberichten binnen over Afghanistan: vier ontvoeringen door de Talibaan, zes doden door een bermbom, veertien mensen omgekomen bij een zelfmoordaanslag. De Nederlandse fotojournaliste Marieke van der Velden wilde ze de het alledaagse daarachter zien. In maart reisde ze naar Kabul om ‘een gewone maandag’ vast te leggen.

Haar vriend Philip ging mee en filmde haar tijdens het maken van het project. Van der Velden, die eerder al voor verschillende ontwikkelingsorganisaties door Afrika, Azië en het Midden-Oosten reisde, zegt in het begin van het filmpje over haar opzet:

“Ik wil daar 25 vrouwen gaan ontmoeten en ik wil hun vragen naar de favoriete plek van hun stad. En ik ben heel benieuwd naar wat voor soort plekken de vrouwen mij dan mee gaan nemen. Ik wil met ze praten op een gewone maandagmiddag, wanneer er even niets gebeurt.”

Dat alles om een beeld te krijgen van het alledaagse leven in de Afghaanse hoofdstad. ‘Pijnvragen’ hoefde ze niet per se te stellen, zei ze dit weekend in de Volkskrant.

“De mensen daar hebben veel meegemaakt en zijn ook bang voor onrust wanneer de buitenlandse troepen zich dit jaar terugtrekken. Maar ik wilde hen de keus geven om daarover te vertellen of niet.”

In de video zegt ze:

“Ik wil dat als mensen nieuws horen over Afghanistan, dat ze een klein beetje gewoon pijn in hun hart krijgen, denken van: o, fuck, déze mensen zitten daar.”

De foto’s die Van der Velden maakte (inclusief hun persoonlijke verhaal) zijn hier te zien. Via Facebook vroeg ze familie en vrienden welke vraag ze zouden willen stellen aan iemand uit Kabul. De uitwerking daarvan vind je op dit blog. En in 2011 maakte ze een soortgelijke fotoserie in Bagdad, Irak.

‘A Monday In Kabul’ en ‘Baghdad Today’ zijn momenteel ook te zien op het Fotofestival Naarden.