De feiten Wat er bekend is over de dood van Ruben, Julian en hun vader

Verslaggever

Na dertien dagen kwam er op Eerste Pinksterdag een einde aan de zoektocht naar de vermiste broertjes Ruben (9) en Julian (7) uit Zeist. Terwijl groepen vrijwilligers de bossen rond Doorn uitkamden en de politie helikopters en een F-16 liet speuren tussen Doorn en Rhenen, werden ze gevonden in Cothen, gemeente Wijk bij Duurstede. Na een tip rond half drie van een toevallige voorbijganger vond de politie in een ‘duiker’, een ondergrondse verbinding tussen sloten, twee moeilijk identificeerbare lichamen. Omdat ook spanbanden werden aangetroffen, waarvan bekend was dat de vader van de jongens die in april had gekocht, en een vermist shirt van het jongste kind, was al gauw duidelijk dat het ging om de broertjes. Over de doodsoorzaak is nog niets bekendgemaakt.

De lichamen zijn gisteren geborgen en voor verder onderzoek overgebracht naar het Forensisch Instituut. De jongens waren vermist sinds dinsdag 7 mei, toen het lichaam van hun vader werd gevonden. Hun ouders waren gescheiden. De vader zou met hen op vakantie gaan, maar had zelfmoord gepleegd. In zijn afscheidsbrief, die een paar dagen later werd gevonden, stond niets over zijn zoons. Het politie-onderzoek richt zich nu op de precieze toedracht van hun dood.

De afgelopen twee weken werd al duidelijk dat de vader zijn handelingen had voorbereid. Mensen in zijn omgeving had hij verteld dat hij zijn zoons meenam op een vakantie naar Luxemburg. Op de dag van vertrek had hij een groot bedrag gepind, terwijl hij doorgaans geen contant geld op zak had. De politie denkt dat hij geen ‘pinspoor’ wilde achterlaten.

Een groot deel van de nacht waarin de jongens verdwenen, stond zijn telefoon uit, waardoor niet was te traceren waar hij was geweest. Volgens korpschef Miriam Barendse kende de politie slechts twee „harde momenten”. Het tijdstip 22.15 uur toen de auto met de jongens op een tankstation in het Limburgse Neerbeek werd gefilmd, en een ‘gsm-registratie’ van de telefoon van de vader om 04.18 uur.

Over een motief van de vader is tot nu toe niets bekendgemaakt. Wel is bekend dat hij half april te horen had gekregen dat de Raad voor de Kinderbescherming zijn zoons door de kinderrechter onder toezicht wilde laten stellen. Ook zou het co-ouderschap van hem en de moeder moeten worden omgezet in een omgangsregeling waarbij hij de kinderen nog maar een weekend per twee weken zou zien.

De vindplaats van de lichamen van de jongens lag buiten het gebied dat zondag werd afgezocht, maar de politie zocht in de goede richting. Begin vorige week werd ook nog intensief gezocht rond Neerbeek in Limburg, maar het afgelopen weekend vooral rond Doorn, waar het lichaam van de vader was gevonden. Reden was volgens een politiewoordvoerder dat veel van de tips die de politie binnenkreeg, betrekking hadden op dat gebied. De vindplaats lag volgens de woordvoerder „in de scope” van het politieonderzoek en zou uiteindelijk aan de beurt zijn gekomen.

Meer dan ooit tevoren was de zoektocht een gezamenlijke inspanning van politie, defensie en burgers, waarin de sociale media een grote rol speelden. Op de dag dat het lichaam van de vader was gevonden, plaatste de moeder een emotionele oproep op Facebook om naar de vermiste jongens uit te kijken. Razendsnel werd hun foto verspreid. De politie, die zelf met meer dan honderd mensen aan de zaak werkte, ontving tips via Facebook en Twitter en riep burgers op camerabeelden te uploaden waar de auto van de vader op zou kunnen staan. De moeder plaatste nog enkele berichten op Facebook waarin zij de vrijwilligers bedankte.

De honderden vrijwilligers probeerden via Facebook hun inspanningen te coördineren. Zij raadden mensen af op eigen houtje te gaan zoeken. Sommige plannen werden na overleg met de politie afgelast opdat burgers de combat trackers van defensie niet in de weg zouden lopen. De politie liet weten blij te zijn met de gecoördineerde zoekacties van burgers.

Lees ook het commentaar: pagina 21

    • Joke Mat