D66 en GroenLinks willen duidelijkheid over fusies provincies

De Kamer debatteert vanavond met minister Plasterk over zijn visie op de bestuurlijke inrichting van Nederland. Foto ANP/Jerry Lampen

D66 en GroenLinks willen van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken weten welke andere provincies moeten gaan fuseren, voordat ze kunnen instemmen met een fusie van Utrecht, Flevoland en Noord-Holland. Het kabinet heeft D66 en GroenLinks op dit onderwerp nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer.

“We willen zicht op wat deze fusie betekent voor de rest van de provincies”, zegt Tweede Kamerlid Gerard Schouw (D66):

“Waar het gaat om de bestuurlijke inrichting van Nederland, kun je niet zeggen: nu eerst het noordwesten maar, en de rest zien we dan wel.”

GroenLinkser Linda Voortman is dezelfde mening toegedaan:

“Theoretisch kunnen de plannen van Plasterk nu betekenen: we krijgen één superprovincie, en in de rest van het land gebeurt niets. Wij willen duidelijkheid.”

De senaatsfracties van beide partijen zijn het hierover eens met hun Tweede Kamerfracties, zeggen beide Kamerleden. Voortman: “Ook onze senatoren willen voordat ze kunnen instemmen een heldere visie over wat dit voor heel Nederland betekent.”

Vanavond debat in de Kamer

Vanavond debatteert de Tweede Kamer met de minister van Binnenlandse Zaken over zijn visie op de bestuurlijke inrichting van Nederland. Tot nu toe heeft Plasterk niet vooruit willen lopen op welke provincies volgens hem verder zouden moeten samengaan. Het kabinet wil dat Nederland uiteindelijk – in 2025 – uit vijf landsdelen zal bestaan, waar de provincies dus in moeten opgaan. Voor deze kabinetsperiode staat alleen de fusie tussen Noord-Holland, Flevoland en Utrecht op de planning.

Eind april maakte Plasterk overigens bekend dat die fusie wordt opgeschoven, van 2015 naar 2016. De fusie vóór de Provinciale Statenverkiezingen van 2015 afronden achtte de minister niet langer haalbaar. Gerard Schouw wil dat Plasterk vanavond ook uitleg geeft over de praktische gevolgen van het uitstel van die fusie.

    • Annemarie Kas