Brits Lagerhuis neemt wetsvoorstel homohuwelijk aan - ‘belangrijke stap’

Tegenstanders van het homohuwelijk protesteerden vandaag bij het House of Parliament in Londen.
Tegenstanders van het homohuwelijk protesteerden vandaag bij het House of Parliament in Londen. Foto AFP/Adrian Dennis

Het Britse Lagerhuis heeft vandaag ingestemd met de invoering van het homohuwelijk in Engeland en Wales, zo meldt de BBC. De wet gaat nu naar het Hogerhuis.

De Britse premier David Cameron hoopt nu dat de wet snel wordt aangenomen, en dat de eerste huwelijksvoltrekkingen tussen homoseksuelen nog deze zomer plaatsvinden in Groot-Brittannië. Het eerste debat in het Hogerhuis wordt in juli verwacht. De wet is er nog niet doorheen, maar dit is wel een ‘grote stap’ in die richting, aldus onze correspondent Titia Ketelaar:

“Het is niet onverwacht dat het Lagerhuis het wetsvoorstel aannam. Wat aan deze stemming wel opvalt, is dat veel leden van Camerons eigen Conservatieve Partij tegen stemden. Hij is er na twee dagen debatteren niet in geslaagd een groter aantal leden uit zijn partij achter zich te krijgen.

In totaal waren er 366 parlementariërs voor en 161 tegen. Bij de coalitiepartner LibDem (Liberaal-Democraten) en de oppositionele socialistische Labour-partij was de steun een stuk groter dan bij de conservatieven.”

Buiten het parlement hielden tegenstanders van de legalisering van het homohuwelijk vandaag een protest. Een vrouw probeerde de poort van Westminster te rammen met haar auto. Zij is aangehouden door de politie.