Boekhoudfraude Polen en Duitsland bezorgt Imtech verlies in 2012

Foto ANP / Koen Suyk

Imtech heeft over vorig jaar vanwege de boekhoudfraude in Polen en Duitsland een nettoverlies geleden van 226 miljoen euro. De omzet steeg met acht procent tot 5,5 miljard euro, blijkt vandaag uit de voorlopige jaarcijfers van de technisch dienstverlener. In 2011 werd nog een nettowinst gemaakt van 99,5 miljoen euro.

Begin dit jaar werd bekend dat bij de activiteiten van Imtech bij een Pools pretpark onregelmatigheden waren ontdekt in de boeken. Later bleken ook bij de activiteiten in Duitsland fouten in de boeken te staan. De volledige jaarcijfers zouden al in februari worden gepubliceerd, maar dat werd uitgesteld vanwege de fraude. Het aandeel van het bedrijf kelderde na de bekendmaking sterk. Financieel directeur Boudewijn Gerner trad kort na het nieuws terug.

Vanwege de boekhoudproblemen heeft Imtech 370 miljoen euro voor belasting afgeboekt, zo was al eerder bekend. Nu blijkt dat hiervan 267 miljoen euro is genomen in 2012, en 54 miljoen euro over 2011. De resterende 49 miljoen is verwerkt in de openingsbalans voor 2011. De definitieve jaarcijfers volgen nu begin juni.

Onderzoek moet nog duidelijk maken of het lokale management fraude heeft gepleegd of dat opdrachtgevers daar verantwoordelijk voor zijn. Over de onderzoeken naar fraude in Duitsland en Polen schrijft Imtech in het jaarverslag dat ze bijna afgerond zijn. Begin juni zal het bedrijf het eindrapport publiceren.

Bedrijf meldde eerder: 1.300 banen weg

Imtech liet eind april al weten dit jaar dertienhonderd banen te zullen schrappen, waarvan 550 in Nederland en 550 in Duitsland. De reorganisatie, die tachtig miljoen euro kost, moet “de capaciteit in lijn brengen met de marktomstandigheden”.

    • Anouk van Kampen