Avontuurlijk, maar niet van de risico's

Van oud-volleybalinternational Ingrid Visser en haar vriend is al een week niets meer vernomen De twee zijn het laatst gezien in Murcia De vermissing is inmiddels landelijk nieuws in Spanje

28-09-2011 VOLLEYBAL: EUROPEAN CHAMPIONSHIP ITALY - NETHERLANDS: MONZA (L-R) Francesca Piccinini, Laura Dijkema, Ingrid Visser ©2011-FotoHoogendoorn.nl
28-09-2011 VOLLEYBAL: EUROPEAN CHAMPIONSHIP ITALY - NETHERLANDS: MONZA (L-R) Francesca Piccinini, Laura Dijkema, Ingrid Visser ©2011-FotoHoogendoorn.nl Ronald Hoogendoorn

Sportredacteur

De sinds een week vermiste voormalige volleybalinternational Ingrid Visser (35) geldt als een evenwichtige vrouw. Avontuurlijk, dat wel, maar niet iemand die grote risico’s wil nemen. Dat maakt haar plotse verdwijning, met partner Lodewijk Severein, in de Spaanse stad Murcia voor familie en vrienden extra raadselachtig.

De vermissing was in Spanje aanvankelijk lokaal nieuws, maar is gisteren ook door de landelijke pers opgepikt. De krant La Verdad de Murcia meldde zaterdag als eerste de verdwijning. De krant geeft ook het nummer van Robert van der Hoeven, een oud-buurman van Visser uit de tijd dat ze in Murcia speelde. Hij is een soort contactpersoon.

Verder meldt de krant dat Visser in Spanje was voor medisch bezoek, dat te maken zou hebben met „haar wens moeder te worden”. De Costa Blanca kent vele vruchtbaarheidsklinieken. La Opinión de Murcia weet nog te melden dat het stel een kat had achtergelaten met maar voor drie dagen eten.

De vermissing is ook hard aangekomen in volleybalkringen. Visser is met 514 interlands recordinternational. Zij geniet onder volleyballers veel respect. Voor haar prestaties, de duur van haar carrière, maar vooral vanwege haar attitude als sportvrouw. Visser heeft zeventien jaar onafgebroken voor de Nederlands ploeg gespeeld. Een unicum.

Avital Selinger, de bondscoach onder wie ze bijna acht jaar heeft gespeeld, noemde Visser altijd de steunpilaar van de nationale ploeg. De dag dat zij het totaal van 500 interlands bereikte, kwam hij in deze krant superlatieven tekort: „Dat ze zeventien jaar onafgebroken op internationaal niveau heeft gepresteerd, maakt haar zo bijzonder. Want in de nationale selectie is alleen plaats voor de besten. Zij is een voorbeeld voor alle volleybalsters met ambitie. Toen ze na haar 500ste interland gekscherend zei dat ze nu wel een Fiat 500 had verdiend, heb ik gezegd: ‘Nee Ingrid, jij verdient een Mercedes 500 CL.’”

Aan de lange lijst van clubs waarvoor Visser speelde is haar avontuurlijke inslag af te meten. Buiten Nederland speelde ze in Brazilië, Italië, Spanje (driemaal), Rusland en Azerbajdzjan. In Brazilië ontmoette ze ook haar echtgenoot Ricardo, van wie Visser vijf jaar geleden scheidde. Daarover zei ze in de Volkskrant: „Als je zoveel reist als ik, is het moeilijk een relatie te onderhouden. Het gaat ongemerkt scheeflopen.”

Sindsdien heeft Visser een relatie met Lodewijk Severein, die ze leerde kennen als manager van de nationale ploeg. Visser en Severein, vader van twee dochters uit een vorig huwelijk, wonen samen in Huizen. Severein is een oud-volleyballer van Martinus en generatiegenoot van spelers als Bert Goedkoop en Marco Brouwers. Hij is een zakenman die zijn internetbedrijf HCC verkocht aan Xs4all. Sinds 2005 is hij mede-eigenaar van Guna Partners, een Zaanse investeringsmaatschappij.

Zijn zakenpartner Peter van de Baan sloeg alarm nadat Severein donderdag niet was teruggekeerd van een korte privévakantie in Murcia. Hij alarmeerde de familie, waarna de zoektocht naar het tweetal is begonnen. Gisteren zijn bijvoorbeeld Severeins ex-vrouw en zijn dochters Romi en Lisa naar Murcia vertrokken. Maar er is geen spoor van de twee vermisten gevonden.

    • Henk Stouwdam