Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Teeven verdedigt behandeling asielzoeker Bah

De uitgeproceerde asielzoeker Bah uit Guinee is “met grote zorgvuldigheid” behandeld in het detentiecentrum in Rotterdam. Dat schrijft VVD-staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het detentiecentrum in Rotterdam.
Het detentiecentrum in Rotterdam. Foto ANP/ Martijn Beekman

De uitgeproceerde asielzoeker Bah uit Guinee is “met grote zorgvuldigheid” behandeld in het detentiecentrum in Rotterdam. Dat schrijft VVD-staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Hij schrijft dat Bah “op juiste gronden in een afzonderingscel is geplaatst, dat de procedures correct zijn toegepast en dat er geen sprake was van disproportioneel geweld”, volgens Novum. De vertrouwensarts van Bah, Elcke Bonsen, maakte eerder vandaag bekend aangifte te doen wegens mishandeling van haar patiënt. De man had bij haar bezoek vanochtend zware verwondingen aan zijn hoofd. Volgens Bonsen zou hij deze niet zelf hebben kunnen veroorzaken. Bah zelf zegt dat bewakers hem in elkaar hebben geslagen, meldt persbureau Novum. Bah heeft een grote bult op zijn voorhoofd en een snee in zijn rechterwang. Volgens Bonsen zou hij zichzelf onmogelijk met een scherp voorwerp hebben kunnen verwonden, omdat hij in een isoleercel zit. Ze kon geen foto nemen voor het dossier van de asielzoeker, omdat audiovisuele opnames verboden werden.

Teeven: Bah vroeg zelf om afzonderingscel

Teeven schrijft dat Bah zelf had gevraagd of hij in een afzonderingscel zou kunnen worden geplaatst, maar weigerde vervolgens te gaan. Omdat hij eerder gewelddadig was geweest, werd hij met geweld naar de isoleercel gebracht. Daar weigerde hij een scheurhemd aan te trekken, een kledingstuk dat niet kapot te scheuren is. Bah werd daarop gedwongen aangekleed, waarbij hij “een zeer korte periode (namelijk tijdens het verwisselen van de kleding) naakt op de grond heeft gezeten”, volgens Teeven.

Ook aangifte wegens obstructie medische zorg

Naast van mishandeling doet Bonsen aangifte van ‘obstructie van medische zorg’, omdat zij zowel in het detentiecentrum in Rotterdam als in de gevangenis in Vught naar eigen zeggen meerdere keren is verhinderd een afspraak met Bah te maken. Teeven reageert in zijn brief ook op dit verwijt en komt tot de conclusie dat Bonsen “in staat is gesteld haar werkzaamheden op een goede wijze te verrichten”.

Gisteren naar Vught overgeplaatst vanwege geweld

De uitgeprocedeerde man uit Guinee is sinds vrijdag 12.00 uur in honger- en dorststaking en is daardoor ernstig verzwakt. Gisteren maakte het ministerie van Veiligheid en Justitie bekend dat Bah werd overgeplaatst naar de landelijke afzonderingsafdeling in Vught. Hij zou voor een tweede maal personeel in het detentiecentrum in Rotterdam hebben belaagd. Bonsen zegt dat hij mishandeld is door het personeel, maar het ministerie ontkende dit eerder. Mogelijk wordt Bah vandaag vanwege zijn medische toestand overgeplaatst naar het Justitieel Medisch Centrum in Den Haag, denkt ze.