Afkickende Connie Palmen begint deze zomer aan nieuwe roman

Connie Palmen/ Foto ANP
Schrijfster Connie Palmen begint deze zomer aan een nieuwe roman, zo meldt NRC Handelsblad vanmiddag. In haar nieuwe roman, die Judas zal gaan heten, onderzoekt de schrijfster het genre van de biografie en het verband tussen verraad en openbaring.
Palmen (1955) schreef haar laatste roman, Lucifer, in 2007. Daarna verscheen nog Logboek van een onbarmhartig jaar, over het rouwproces na de dood van echtgenoot Hans van Mierlo. Na diens overlijden in 2010 probeerde Palmen zichzelf „weg te maken”, zegt ze in een interview met deze krant. Ze dronk meer dan ooit en vervreemdde daarmee familie en vrienden van zich:

„Na een paar dieptepunten kon ik het niet meer negeren. Dat is de reden dat ik besloot te stoppen. Het móést.”

Twee maanden geleden klopte ze aan bij een verslavingskliniek. De sterk vermagerde schrijfster voelt zich „hondsberoerd” door de ontwenningsverschijnselen. Ze is ervan overtuigd dat zij haar drankzucht kan temmen:

„Als de bijl eenmaal valt, kan het alleen met overtuiging.”

Ze reageert ook op de verwijten van Jessica Meijer, de dochter van haar overleden partner Ischa Meijer. Die stelt in haar boek Een blik Jodenkoeken dat zij eetproblemen ontwikkelde als gevolg van Palmens boek I.M.

„Als ze het werk van haar vader had gelezen, was ze niet overvallen door de inhoud. Wat in I.M.  staat had zij ook in zijn boeken kunnen lezen.”

Vanmiddag in de Bijlage Mens& een groot interview met Palmen.
    • een onzer redacteuren