Morgen condoleanceboeken - online nu al 30.000 steunbetuigingen

Een vrouw brandt twee kaarsjes en zet een bosje bloemen neer bij de school van de broertjes. De lichamen van Ruben en zijn broertje Julian zijn gevonden in een sloot in Cothen. ANP / Robin Utrecht

Op diverse plekken in het land worden condoleanceregisters neergelegd voor mensen die hun medeleven willen tonen met de dood van de gisteren gevonden broertjes Julian en Ruben. Zo legt de gemeente Wijk bij Duurstede in het gemeentehuis een condoleanceboek neer, meldt de gemeente.

De lichamen van de twee kinderen werden gisteren dicht bij Wijk bij Duurstede gevonden. Inwoners van Wijk bij Duurstede kunnen het condoleanceboek vanaf morgenochtend 08.30 uur tekenen.

Verder meldt RTV Utrecht dat de Raad van Kerken in Zeist heeft besloten om in de St. Jozefkerk in Zeist een condoleanceregister neer te leggen. Die kunnen mensen de komende dagen van 08.00 tot 17.00 uur tekenen.

Op internet zijn inmiddels al diverse condoleanceregisters voor Ruben en Julian geopend. Daar stromen de steunbetuigingen op binnen. Circa dertigduizend mensen hadden maandag rond 16.00 uur bijvoorbeeld al hun steun op condoleance.nl betuigd. Op condoleanceregister.nl waren al ruim vierduizend boodschappen achtergelaten.

Nederland rouwt om dode broertjes:

‘Kijken wat de beste manier is om verdriet gezamenlijk te uiten’

In een verklaring op de website van de gemeente Zeist meldt burgemeester Koos Janssen verder dat tijd nodig is voor bezinning en overleg om te kijken wat de beste manier is om het verdriet gezamenlijk te uiten.

“Zo kan erover gedacht worden om in heel Nederland op eenzelfde moment het meeleven vorm te geven. Bijvoorbeeld door het oplaten van wensballonnen.”

De vermissing van de broertjes heeft Nederland bijna twee weken in greep gehouden Janssen:

“Een lange periode van onzekerheid heeft al veel verdriet gebracht. De ontwikkelingen van zondagmiddag 19 mei doen dat sprankje hoop dat we allemaal hadden, teniet.” De moeder wordt volgens de burgemeester omringd door haar naaste familie. “Het verdriet is bij alle naasten onmetelijk groot. Daar zijn geen woorden voor. Wij spreken onze betrokkenheid, warmte en meeleven uit.”

Vandaag herdenkingsdienst

Burgemeester Janssen zei eerder al te vinden dat Bureau Jeugdzorg en de Kinderbescherming moeten worden aangesproken op de manier waarop het gezin van de broertjes Ruben en Julian is begeleid.

Ook werd al eerder bekend dat vanmiddag een herdenkingsbijeenkomst is in het Steinerbos bij het Limburgse Stein en dat de voetbalclub van Ruben alle wedstrijden en trainingen tot en met vrijdag heeft afgelast.

Jeugdzorg gaat gang van zaken broertjes onderzoeken:

    • Niels Posthumus