Venezuela wil banden met Verenigde Staten verbeteren

De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Elias Jaua.
De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Elias Jaua. Foto AFP/ Cesar Pasaca

Venezuela wil de banden met de Verenigde Staten gaan verbeteren. Die wens sprak minister van Buitenlandse Zaken Elias Jaua vannacht uit in een interview op de Venezolaanse televisie, schrijft persbureau Reuters.

Jaua suggereerde in het interview dat de recente benoeming van Calixto Ortega als gezant in Washington een toenadering tot de VS betekent, het land waarmee de in maart overleden president Hugo Chávez veertien jaar lang niets te maken wilde hebben. Jaua zoekt de toenadering, omdat in zijn woorden “de Verenigde Staten onze belangrijkste handelspartner blijven”.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft de afgelopen maanden ook al gezegd dat hij de banden met Washington wil verbeteren. Tegelijkertijd beschuldigde hij de VS ervan Venezuela te willen destabiliseren. Vorige maand uitte hij zijn woede toen de Verenigde Staten nog niet hadden besloten zijn overwinning bij de verkiezingen te erkennen en zij de oppositie steunden die vroeg om een hertelling. Maduro won de verkiezingen nipt van zijn tegenstander Henrique Capriles met slechts anderhalf procent. De oppositie eist nog steeds een hertelling.

    • Frank Huiskamp