Tornado’s richten grote schade aan in Verenigde Staten

Tornado’s hebben vannacht een ravage aangericht in delen van de Amerikaanse staat Oklahoma. Daarbij kwam een 79-jarige man om het leven en raakten al 21 mensen gewond. Ook in andere staten, waaronder Iowa en Kansas, richtte een groot stormfront schade aan, schrijft persbureau AP.

Bewoners omhelzen elkaar nadat een tornado de woning van een van hen heeft verwoest ten westen van Shawnee, Oklahoma.
Bewoners omhelzen elkaar nadat een tornado de woning van een van hen heeft verwoest ten westen van Shawnee, Oklahoma. Foto Reuters/ Bill Waugh

Tornado’s hebben vannacht een ravage aangericht in delen van de Amerikaanse staat Oklahoma. Daarbij kwam een 79-jarige man om het leven en raakten al 21 mensen gewond. Ook in andere staten, waaronder Iowa en Kansas, richtte een groot stormfront schade aan, schrijft persbureau AP.

De bejaarde man kwam om het leven toen een tornado een woonwagenkamp in Shawnee, niet ver van Oklahoma City, met de grond gelijkmaakte. Het woonwagenkamp was een van de zwaarst getroffen plekken, zes andere mensen raakten daar gewond.

Het gebied was niet alleen een de zwaarst getroffen gebieden, ook was het een van de moeilijkst bereikbare, omdat omvergeblazen tractoraanhangers ervoor zorgden dat een deel van de snelweg afgesloten moest worden. Ook lagen er elektriciteitskabels verspreid over het wegdek. De gouverneur van de staat, Mary Fallin, heeft een noodtoestand uitgeroepen in zestien delen van de staat.

In Wichita, de grootste stad in de staat Kansas, zorgde een tornado ervoor dat bedrijven en duizenden mensen zonder stroom kwamen te zitten. De dichtstbevolkte delen van de stad werden ontzien.

De tornado’s in het gebied gingen gepaard met enorme hagelstenen. Meteorologen voorspelden al sinds woensdag dat een enorme storm op komst was.

    • Frank Huiskamp